2014-04-13 726 浏览
由深水埗开始揾食,始终揾唔到一间令本人心郁郁想内进嘅餐厅,直至嚟到太子突然见到依间点心舖,客人好似不少嘅情况下便试一试。果然一试便知龙与凤,令我不得不写一篇劣评。由于第一次光顾,先叫四个点心一试。但坐低后发现环境比较挤迫,可能餐厅于旺区开业吧。不过餐厅已尽量给予客人最太嘅空间,因而枱上亦没有茶壶,只有一杯茶,店员会不停为你添满。招呼还是可以的。不过茶非常的热,令人难以饮用。第一样先嚟嘅系烧卖,味道上与市场上其他点心专门店无太大分别。但食到中间仍有肉汁流出。第二样系脆皮奶黄包,此点心真可以做到脆皮而不失奶黄香味。咬落有食炸馒头嘅感觉,比较少见。唯此制法太过油腻,而且有其中一件嘅馅料特少,该件好似变相食紧一件没有媡奶嘅炸馒头一样。第三样系烧汁蒸酿茄子。平曰喺其他地方只会食到煎酿茄子,感觉并不会太多油份。需知道茄子系一样比较索油嘅食材,相信餐厅采用左先煎后蒸嘅做法,因为咁可以令茄子变腍。可惜蒸过后嘅茄子因为变得腍身,最后用一夹即散,酿喺上面嘅鱼肉亦 与茄子分离。加上先煎后蒸,将油份由茄子迫返出嚟,点心变成油浸茄子鱼肉。最后喺XO酱炒肠粉,点心嘅重点在XO酱上,虽然上枱嘅时候有XO酱嘅香味,但
由深水埗开始揾食

不过茶非常的热,令人难以饮用。

第二样系脆皮奶黄包,此点心真可以做到脆皮而不失奶黄香味。
咬落有食炸馒头嘅感觉,比较少见。

点心变成油浸茄子鱼肉。

最后喺XO酱炒肠粉,点心嘅重点在XO酱上,虽然上枱嘅时候有XO酱嘅香味,但食落却只系觉得佢似豉油王炒肠粉加XO酱,整体感觉偏咸。

原本想试下此处嘅蒸饭,但点心给予的感觉太差,最后亦没有给予机会。

特别一提,是晚两人用餐,原本被安排坐于六人座位,但原来有人已一早留坐。当时已订枱者一行五人嚟到,立时令座位不足,原本较迫嘅地方亦变得更挤拥。
幸好有四位食客离去,店员亦非常醒目,安排我二人转枱,纵使店外有三至四对食客等位中。如此先记挂食客感受,值得一赞!
2014-04-11
  • 脆皮奶黄包