2018-01-25 5260 浏览
因为朋友就黎结婚,要出黎倾下婚礼流程,一行人又唔想食中菜(虽则酒楼唔会限时食赶人),去CAFÉ系好似好有悠闲FEEL咁不过又要定时点野食/饮品先可以坐得耐,唯一谂到就系打任食边(因为通常两个钟任食都够坐同够食)。地点配合番大家方便,拣左荃湾区食,食任食野当然要闪去大鸿辉成幢任君选择,可能系平日关系,大堂等电梯人流唔算好多,排左5分钟已搭到上去。而系等电梯既短短时间,最后转軚去食韩烧,食下香口野。上到去场唔算爆,坐满约8成左右(其时约7点),我地被安排坐近窗边望到街景,一坐底成班人都当遑不让冲左去自助区起势咁夹野埋位烧。呢间汉和其实之前都食过3、4次,觉得几好座(当然,食得韩烧D衫同头发要预左吸一身油烟味),野食选择都颇多,同埋有熟食,埋位未烧好之前,首当要扲熟食充下饥。熟食选择有饭、炒面、炸物(如鸡翼薯条煎堆之类既大路野)、有菜、秋刀鱼,仲有两三样款既日式款料理;呢D都系味道普通,反而有样真系不得不推就系佢既猪脚姜,好入味好香,每次黎都会忍唔会食番一碗(酒楼店属于特点类),猪手/脚煲得好入味吸晒香醋,口感系我钟意食既化骨绵掌程度,猪手皮有点弹牙,每只猪手/脚都斩好细细件, 方便食客,唔

上到去场唔算爆,坐满约8成左右(其时约7点),我地被安排坐近窗边望到街景,一坐底成班人都当遑不让冲左去自助区起势咁夹野埋位烧。呢间汉和其实之前都食过3、4次,觉得几好座(当然,食得韩烧D衫同头发要预左吸一身油烟味),野食选择都颇多,同埋有熟食,埋位未烧好之前,首当要扲熟食充下饥。熟食选择有饭、炒面、炸物(如鸡翼薯条煎堆之类既大路野)、有菜、秋刀鱼,仲有两三样款既日式款料理;呢D都系味道普通,反而有样真系不得不推就系佢既猪脚姜,好入味好香,每次黎都会忍唔会食番一碗(酒楼店属于特点类),猪手/脚煲得好入味吸晒香醋,口感系我钟意食既化骨绵掌程度,猪手皮有点弹牙,每只猪手/脚都斩好细细件, 方便食客,唔会大大件食济或者食到成个咀都系围住醋,不错不错。

熟食间唔时都会有蚬搬出来的(属不定时食物,唔系成晚都会供应),不过就要争分夺秒留意住同掌握先机冲出去罗(排前面果个一次过”不”走两三碗就可能剩番啲蚬壳架喇),因为属秒杀食物,转头就被清空。

另外仲有一样都必推既系三文鱼鱼生,呢个供应得好密,因为多人夹(但放心因为供应得密所以一定夹到同好新鲜,包保食到你唔食为止),每次行出去自助区夹都夹成碟,三文鱼切得几厚身,食个够本。

食韩烧黎唔开都系比个炉你夹野烧来烧去果几味(自助区都几有为数18样野选择:有鸡翼、肠、羊肉、牛肉、猪肉、鱿鱼、章鱼须、洋葱、餐肉等),系汉和食牢烧极推最爱烧三宝,分别系烧牛肋骨、牛肉同埋冬菇。

烧牛肋骨真系无得输,唔知佢咩解究可以腌得咁入味,烧紧果味已香到不得了,咬落去好JUICY同真系每口都食到牛肉汁,好惹味令人会系咁烧呀烧,我几次黎都系烧佢为主(其实系为佢而黎),一流。

烧牛肉都不错,不过食法会用生菜包住(系佢个生菜区有个酱橙色的仲有蒜块),连埋一齐夹住黎食,你幻想下韩剧啲阿猪妈食野个样果种滋味就是了。呢个食法不错架。

仲有冬菇,冬菇系自助区夹起时唔系干身的,系浸过水等佢身淋D易烧,又系一烧啲烟冒起超香,必食。全晚都只集中攻三宝,大满足。

食完基本上都个肚都好爆,无咩点食甜品(见到有牛奶布甸、JELLY、牛奶公司雪糕、凉粉),不过实在已任食无极限到一个点,已无法再往肚里塞。

仲有一提,唔知果晚系咪平日关系,一直坐都未系爆场满晒,所以我地一行人食野时间其实超过两小时都无赶人走,足足坐左2个半钟倾婚礼既野。

感觉自在,不错喔,任食野其实味道来去都系咁上下,不过志在一班人食野既气氛开心、坐得舒服轻松自在,所以先会回头翻兜。
2018-01-18