2016-02-24 1510 浏览
呢间Cafe位于荃湾嘅工厦入面,出面睇落完全唔觉得系适合文青嘅地方黎 但系入到去,就会发现完全同外面系两个世界黎 !!内里嘅装饰好有悠闲嘅感觉,除咗有木椅之外,仲有梳发啊~~由于下午茶时段唔系好多人,所以我同友人就霸咗张梳发坐 一入黎时就会经过玻璃柜,入面摆满唔同类型嘅面包同蛋糕等,不过呢啲包同蛋糕就无Menu,相信系因为Cafe隔几日先自订整咩包同蛋糕系啊,啲焗嘅面包同蛋糕都系Cafe自家出品嫁 !!!我仲见到佢地不断出炉啲制成品 其实选择就唔系好多,都系一啲普遍Cafe会有嘅野食,甜品𠮶啲都无系menu到列出虽然我系几钟意去Cafe,但系我唔钟意饮咖啡 所以次次都会嗌花茶 一杯系水蜜桃果粒茶,而另一杯就系菊花杞子茶,水蜜桃𠮶杯啲味唔系太出,有啲淡 ,而杯菊花杞子茶就有少少似饮紧中式嘅茶 ,不过都几细杯,睇个价钱仲以为系一壶 呢到上菜有点儿慢 可能因为好多野都系即制挂。等咗15分钟到,终于有得食喇 !呢个班尼迪蛋配手造欧式包,上面有两只大大只嘅水煮蛋,再加上自家荷兰酱同洒啲Parika系上面 中间仲有烟三文鱼,增加咗少少嘅烟薰味一
但系入到去,就会发现完全同外面系两个世界黎
!!
系啊,啲焗嘅面包同蛋糕都系Cafe自家出品嫁
!!!我仲见到佢地不断出炉啲制成品
水蜜桃果粒茶($48) & 菊花杞子茶($48)
虽然我系几钟意去Cafe,但系我唔钟意饮咖啡
所以次次都会嗌花茶

,而杯菊花杞子茶就有少少似饮紧中式嘅茶
,不过都几细杯,睇个价钱仲以为系一壶

呢到上菜有点儿慢
可能因为好多野都系即制挂。等咗15分钟到,终于有得食喇
!
班尼迪蛋配手造欧式包
中间仲有烟三文鱼,增加咗少少嘅烟薰味
班尼迪蛋配手造欧式包
一切开个半熟嘅水煮蛋,啲蛋黄就即刻流出黎
个包沾满啲蛋黄再连埋块烟三文鱼一齐食,真系口感同味道都几丰富
不过个荷兰酱有啲酸酸地嘅味道,第一啖时觉得有啲呛,不过之后就觉得都okay嘅。
自制黑豆全麦汉堡 + 手切薯条
跟住上嘅就系自制黑豆全麦汉堡 + 手切薯条,呢个汉堡有一把迷你菜刀跟住
,好似劈开咗个汉堡包咁

不过中间个汉堡加咗好多唔同嘅蔬菜系入面,味道同中式肉饼都几相似
自制黑豆全麦汉堡 + 手切薯条
个汉堡跟埋手切薯条,除咗有薯条之外,仲有紫薯条
,相信个薯条唔系炸而系焗嘅,所以比较少油同表面好脆
白酒烩梨班㦸
自从系网上见到呢个咁靓嘅白酒烩梨班㦸之后
,我就对佢念念不忘
由于Menu到系无写嫁,所以普遍Walk-in嘅客人可能都唔知有呢个甜品

用白酒烩嘅梨放系厚厚嘅班㦸上面,再加上蜜糖同颜色鲜艳嘅食用花,真系非常有美感啊
最后再洒上啲南瓜籽同杏仁,增加咗爽脆嘅口感

不过餐厅无晒乳酪,所以用咗雪糕代替,雪糕仲有啲果粒同合桃添,配埋食都好啊
~~

题外话/补充资料: 要注意呢间工厦cafe净系开到六点🕕,星期一仲唔开添嫁
2016-02-23
  • 白酒烩梨班㦸