2018-04-16 1487 浏览
抹茶卷蛋吃了很多次,今次一定要吃焙茶卷蛋!這兒的卷蛋一貫的濕潤鬆軟不用多說,焙茶忌廉滲出淡淡的烘焙香吃落帶有茶粉的沙沙口感。連我這個抹茶控都要讚這件焙茶卷,感覺比抹茶更出色🙈 少了那些苦澀感,奶香、甜度更互相平衡,更能在口中好好感受焙茶的甘香aftertaste!
2018-04-16 922 浏览
尋日專程去幫襯, 一入門口, 見無人帶, 就行入少少, 點知就比咖啡師一句 "你地幾位架? 無位就企定0係度等啦" 嘩, 無嘢呀?! 依D乜野態度. 我地連一張檯一張凳掂都未掂倒就要比你西口西面一句趷埋0黎.星期日0黎得依0的咁隔涉0既工廠區都係專誠0黎幫襯啦, 未食已經一肚氣.再加上食物無特別, 價錢又貴, 仲要咁0既態度, 一食完即刻決定永不幫襯, 仲即時unfollow 佢0既ig題外話, 專登0係佢地ig 留言, 希望佢地留意下服務態度, 轉頭就比人delete 左個msg.依0的食店, 自己有問題唔係先去反思改過, 而係選擇性delete 批評, 怪唔之得永無進步!!!

2018-04-15
  • 無!!
2018-04-15 653 浏览
經過上午的雷雨後, 星期日下午三點多來到橫窩仔街工廈, 街頭橫巷尾都好靜, 上到三樓卻截然不同, 拉開Lucy小牌旁邊的木門, 派隊攞枱點餐的人龍迫滿出入口口的走廊,排隊攞枱和點餐的原來是同一條隊。安排入座, 落單, 廚房, 沖咖啡一共由四位員工負責。堂食的以西式糕點蛋糕, 水果撻, roll, 曲奇, 素 burger為主, cafe開12:00 至18:00, 下午四點鐘好多食物都買晒。點了素burger, cappucinno 和flat white. 廚房比較煩忙, 主食和飲品都隔左一段時間才到齊。素burger, 有少少辣好開胃, 碎牛油果醬好味, 塊素扒texture有豆和姑味, 好似食緊肉咁! 咖啡味甘厚醇, 回甘味帶苦, 好飲。 整體食物和飲品唔止打卡靚, 亦有水準。今次坐水bar旁邊的sofa位, 餐廳環境舒適, 有舊相機, 黑膠唱機, 乾花, 配工業風白色牆, 配襯雅致。**食物同咖啡都不錯, 美中不足, 週末客人迫爆cafe, 食好餐廳要有耐性啊。😉
素Burger
2018-04-15
素Burger
  • Cappuccino
  • Lucy's burger
2018-04-06 503 浏览
諗住放假同太太輕鬆吓去飲杯咖啡、睇睇書,就上網搵搵有咩 cafe 好去,點知 ......... 最終搵咗呢一間要受氣、服務態度差、仲要對客黑口黑面的 cafe 本來都諗住食完就算,但諗諗吓,如果唔出吓聲,變相係支持此店如此差勁的服務,所以浪費少少時間都要比吓負評 除咗服務態度,其實食物質素都好一般,嗰件綠茶蛋糕,味道真係好唔得,好彩無叫其他食物,浪費金錢坐位又唔舒服,坐到腰都直晒,浪費咗一個珍貴的假期,絕對不會再幫襯

2018-04-05
2018-03-22 861 浏览
介紹間隱世文青咖啡店比大家🤭🤭🤭 呢間真係要用google map先揾到😳 係荃灣附近一啲工業大廈入面🌝🌝 一開始上到去 佢個門面無乜裝修 仲諗緊有冇去錯地方😳 點知一推門入去 個裝修係超靚!真係超靚🤧🤧 所有擺設都放得好有feel🤣🤣🤣 po咗上story即刻有幾個朋友係邊🤪🤪 唔怪得佢都幾多客人不斷排隊等😳😳然後到野食啦🤤🤤 本身等緊入去坐嗰陣見佢整緊宇治抹茶🍵蛋捲糕好似好好味咁 但可惜我地太遲去 到我地點嗰陣已經售罄咗☹️☹️ 之後佢建議咗嗌焗黑糖黑Rum酒香蕉芝士蛋糕🍰 (圖入面黑碟嗰個) 點知又岀符意料咁好好食😳😳 本身我自己都幾鍾意食香蕉同芝士蛋糕 加埋一齊又幾match幾好食 佢真係好濃好濃既香蕉味🤭🤭 而且無乜酒味 可能佢落酒既酒份量唔多 而且Rum既味道係偏甜 令到個蛋糕好好食🤤🤤🤤🤤唔飲得既朋友仔都可以食到😏😏😏 而另一個包就正常啦 無咩特別 但覺得個蛋糕好食好多就唔推薦鳥🤣🤣🤣 然後唔好彩地咖啡機咁啱又壞咗 飲唔到我最鍾意既咖啡☹️☹️☹️咁就嗌咗杯 special drinks KARL GREY CHOCO🍫🍫 呢杯又係好好飲 佢有好濃既朱古力味 而且佢係有nuts係入
然後到野食啦🤤🤤 本身等緊入去坐嗰陣見佢整緊宇治抹茶🍵蛋捲糕好似好好味咁 但可惜我地太遲去 到我地點嗰陣已經售罄咗☹️☹️ 之後佢建議咗嗌焗黑糖黑Rum酒香蕉芝士蛋糕🍰 (圖入面黑碟嗰個) 點知又岀符意料咁好好食😳😳 本身我自己都幾鍾意食香蕉同芝士蛋糕 加埋一齊又幾match幾好食 佢真係好濃好濃既香蕉味🤭🤭 而且無乜酒味 可能佢落酒既酒份量唔多 而且Rum既味道係偏甜 令到個蛋糕好好食🤤🤤🤤🤤唔飲得既朋友仔都可以食到😏😏😏 而另一個包就正常啦 無咩特別 但覺得個蛋糕好食好多就唔推薦鳥🤣🤣🤣 然後唔好彩地咖啡機咁啱又壞咗 飲唔到我最鍾意既咖啡☹️☹️☹️咁就嗌咗杯 special drinks KARL GREY CHOCO🍫🍫 呢杯又係好好飲 佢有好濃既朱古力味 而且佢係有nuts係入面 飮嗰陣會有d咬口 超好味👍🏻👍🏻👍🏻 雖然嗌唔到最想食嗰啲 但會令我想再去試埋佢🤣🤣👍🏻👍🏻
2018-03-03 395 浏览
我就是因爲大家影的靚相而去呢間sell素食的工廠區cafe,然而我錯了,因為一入去就比人hai面,年輕人有性格係好,但咁樣做生意好咩?黑面+白眼,嗯。Ok fine,我地黎食野既。山長水遠黎到荃灣,係幾期待,然而我又錯了,呢舊野完完全全搵唔到令人驚喜之處,只係一入口成漿野咁,紫米用黎比你痴下牙咁啦個焙茶卷好小小,但都係普通野,但貴,性價比低。咸食相對ok,個素包係幾軟幾好味,但都係性價比問題我明白無奶既latte係唔好飲既,但都真係太唔好飲了,係怪味。小插曲:我朋友去左廁所,突然個staff衝埋去拍門,都幾大力下,朋友講左「有人」但個staff繼續拍⋯佢出黎真係嬲左
抹茶紫米蛋糕

個焙茶卷好小小,但都係普通野,但貴,性價比低。

咸食相對ok,個素包係幾軟幾好味,但都係性價比問題

2018-02-21 235 浏览
好出色嘅裝潢,一上到我朋友已經係咁話好正好中意,下次要再嚟而自己就好中意呢度播嘅歌,感覺好有格調。加上嘢食好吸引,裝飾好有心機,整得又好食,唔係得個樣,選用嘅食材都係新鮮有機,好適合偏食嘅朋友,既健康又好食。佢地嘅杯墊仲好靚添呀!全部都係diy,張張都唔同,勁有特色美中不足嘅係,我本身想order嘅嘢都賣哂,而且上嚟𠴱陣無OpenRice食評咁多嘢食,只係得少量款式,不過依然會想再嚟食多次已經約定左朋友下次再嚟
好出色嘅裝潢,一上到我朋友已經係咁話好正好中意,下次要再嚟

佢地嘅杯墊仲好靚添呀!全部都係diy,張張都唔同,勁有特色

已經約定左朋友下次再嚟
2018-02-21
2018-02-16 192 浏览
是日請左半日假,咁啱又約到朋友食飯,就黎依間位於工廈既cafe一入到去既佈置都令人好新鮮同感覺舒服,對店內擺放既野都幾好奇,哈哈!Menu唔係話好多菜式揀,但我地得3個人,已經夠哂,又啱有選擺困難症既我。。地三文魚沙律沙律菜係有少少苦,不過夾埋一齊食幾fresh架素肉burger不得不讚佢身邊既甜薯唔係普通薯條黎架,好好食啊。。依個burger就配左沙律菜我唔得左佢叫咩名,不過中間係mix左蛋,薯仔同豆,幾有驚喜啊,配包好食而且份量夠飽架!Flat white我既fav. 唔少得甜品啦!抹茶卷抹茶紫米蛋糕真心係其他店我未食過,好有新鮮感,有咬口,而且味道剛剛好!不過比較creamy架,都幾飽肚

三文魚沙律

沙律菜係有少少苦,不過夾埋一齊食幾fresh架

素肉burger
不得不讚佢身邊既甜薯
唔係普通薯條黎架,好好食啊。。

依個burger就配左沙律菜

而且份量夠飽架!

Flat white

2018-02-16
午餐
  • Lucy's burger
2018-01-27 226 浏览
星期六既然沒有特別節目,當然要揾個地方hea下食下tea。Lucy Coffee and Food 位於近大窩口工廠大厦內,地點吾係咁易揾,但好處係吾會好似旺區既地舖cafe, 成日好多人排隊,坐多陣都吾好意思咁。Lucy 裝修帶有田園風格, 令人有種清新悠閒的感覺,而食物也以素食為主,標榜食材健康。先來羽衣甘籃蘿絲粉,味道清淡但油份略為多咗啲而且羽衣甘籃的份量比較少。再來宇治抹茶紫米芝士凍餅, 抹茶味相當濃厚,正合我這個抹茶控的口味,而且口感香滑而不覺膩,值得ㄧ讚。嚟到cafe當然要飲咖啡, 揀咗我最愛既Flat White。值得欣賞係咖啡豆是即叫即磨,但可惜咖啡味不夠濃香,味道普通。總括而言,食物比較ㄧ般,但環境非常舒服,係週末relax好去處。
星期六既然沒有特別節目,當然要揾個地方hea下食下tea。

2018-01-27
2017-11-26 476 浏览
專成嚟食抹茶 無哂吾緊要 服務態度惡劣 一入到門口店員叫喝住 等陣 個個口黑面黑 餐具自取又吾通知聲 吾係肚餓都想走 吾係c all⭐️介紹都吾會突登入去工業區咁遠 menu仲無哂野食 免強叫三文治吾烘底 店員話一定要烘的 同佢來回幾次 吾駛烘 一定要烘 最後話面包涷同硬 我話吾介意 佢先肯放手😂 還見到店員用手拎旦糕放在碟上 跟住該店員還打乞痴用手蓋住 至於食物味道方面尚算正常 由於服務感覺吾良好 所以完全感覺吾到慢活主題既感覺 睇返comment 才知一向服務態度差 吾明點解仲有人嚟囉
2017-10-29 343 浏览
上網見到有人介紹呢件抹茶蛋糕,寫到明同出面唔一樣,用紫米取代左抹茶X紅豆呢個黃金組合,所以襯朋友生日買黎試下。雖然價錢係有d貴,不過食得出物有所值,好香好濃既芝士味,食耐左直頭蓋過左抹茶味,換上紫米口感好左,不過無紅豆咁甜,味道岩岩好,所以食完一件會有d滯。
抹茶紫米芝士凍餅6吋
切面
抹茶紫米芝士凍餅6吋
切面
2017-10-15 3549 浏览
香港既步伐太急促,假日我最愛尋找hipster cafes,飲杯咖啡,食吓小店每日新鮮製作既精品點心。今個週末想介紹比大家認識,位於荃灣工廈內既Lucy Coffee & Food。店內裝潢走文青路線,吊起一串串乾花,以素色傢俱為主調需自行到櫃枱落order,蛋糕櫃上擺滿林林總總既蛋糕,想食邊件就揀邊件點好餐後我揀左窗旁既梳化仔枱坐低等待店員送上食物,chill and relax辣豆腐漢堡 $98手造麵包帶點發酵既微酸,手工搓麵既韌性,辣豆腐配合香草腰果醬效果非常creamy、幼滑,經過烤焗的大啡菇咬落多汁,羽衣甘藍脆片灑上少許paprika便成了一道香口健康小食。整體黎講各種食材味道互相配合得很好,creamy豆腐更是一流新鮮無花果法式杏仁撻 $58無花果份量好多鮮甜美味杏仁撻口感厚實,杏仁味香濃,非常清新美味,大推薦玄米特濃抹茶黑糯米蛋糕 $68抹茶蛋糕非常濃郁,但濃到偏向苦澀黑燸米帶點煙韌,同抹茶都幾夾減甜配方較為健康,但個人認為唔夠甜,令苦澀味搶過曬風頭,味道只屬一般,而且索價有點貴。凍泡沫有機咖啡櫻桃果乾茶 $58喜愛嘗新既我又點會錯過呢杯咁特別既飲品呢~呢杯飲品以咖啡果實

店內裝潢走文青路線,吊起一串串乾花,以素色傢俱為主調
辣豆腐漢堡 $98
手造麵包帶點發酵既微酸,手工搓麵既韌性,
辣豆腐配合香草腰果醬效果非常creamy、幼滑,
經過烤焗的大啡菇咬落多汁,
羽衣甘藍脆片灑上少許paprika便成了一道香口健康小食。

新鮮無花果法式杏仁撻 $58
無花果份量好多鮮甜美味
杏仁撻口感厚實,杏仁味香濃,非常清新美味,大推薦

玄米特濃抹茶黑糯米蛋糕 $68
抹茶蛋糕非常濃郁,但濃到偏向苦澀
黑燸米帶點煙韌,同抹茶都幾夾
玄米特濃抹茶黑糯米蛋糕

凍泡沫有機咖啡櫻桃果乾茶 $58
喜愛嘗新既我又點會錯過呢杯咁特別既飲品呢~
呢杯飲品以咖啡果實沖泡而成,杯底既就係果肉,味道酸酸地,有啲似飲緊茶
幾得意

百爵茶可可 $58
呢度可可係以本身已混入百爵茶味既朱古力,搗碎後加入牛奶沖調而成
百爵茶味與朱古力融為一體,非常濃郁,綿密既朱古力入口即滲出茶香,一流享受

百爵茶可可

門面

餐牌

餐廳附近有幾個大型商場,食飽飽後去行街,又係一個週末好節目呢~
百爵茶可可
2017-10-07 427 浏览
這間餐廳,走Cafe路線,轉自助式,有落單到攞餐具都領取食物,全部都要自己招呼自己全冇服務可言,可惜座椅的設計太差,坐得耐會腰酸骨痛。所有員工笑容欠奉,令人感覺受罪。食物方面實在太over priced,接近$100的主食, 味道沒有特別,只是將所有食材對砌上碟,感受不到廚師對食物的認真和在意。無疑他的賣相吸引,但對於食物的味道,沒有留戀的感覺。麵包是凍的,豆腐無味。大花菇也是凍的。無花果撻,撻皮不夠鬆脆,鹹了也太甜。以這個價錢到外面,已經可以大快朵頤,更加會有侍應殷勤服務。這裏絕對不值得一試。
所有員工笑容欠奉,令人感覺受罪。

無花果撻,撻皮不夠鬆脆,鹹了也太甜。

上星期六(16/9)相約朋友到一直想去的樓上咖啡室吃個悠閒午餐。 位於荃灣工業區中的Lucy Coffee & Food。 忘記了是怎樣發現這間咖啡室。 因為咖啡室供應的食物大部份也是素食,而麵包更是純素,所以一直很想光顧。 混凝土地板,原始的感覺。 也配合工業大廈的建築風格。 簡樸又有個人風格的佈置。 有不少盆栽、乾花和木的擺設。 門口旁邊是料理台。 員工們都忙著弄食物、飲品、清潔餐具等工作。 因為咖啡室此時已滿座了。 我進去時也要等候座位約十分鐘。 咖啡室很明亮,不會昏昏暗暗的。 座位和餐桌的款式都各有不同。 座位不算多。 有些空間留給擺設,增添藝術感。 不會密佈座位,以增加容客量。 餐單就只有這一張紙。 葷類食物只有左上方的三個款式。 素食則有六款。 其中彩虹三文治是不定時供應。 我當天想點,但就是碰巧那個「不定時」…… 另外,只有泡菜日本南瓜標注是蛋奶素。 我猜想其他是純素。 而我們當天點的也向店員確認是沒有蛋和奶成份的。 然而,這六款素食都含蒜的成份。 是醬汁有蒜的關係。 沒有蒜,又是純素的,只有餐單最下方的自選有機羽衣甘藍沙律,$108。 包括六款配菜。 每多

位於荃灣工業區中的Lucy Coffee & Food。
忘記了是怎樣發現這間咖啡室。

混凝土地板,原始的感覺。
也配合工業大廈的建築風格。

簡樸又有個人風格的佈置。
有不少盆栽、乾花和木的擺設。

門口旁邊是料理台。
員工們都忙著弄食物、飲品、清潔餐具等工作。
因為咖啡室此時已滿座了。
我進去時也要等候座位約十分鐘。

咖啡室很明亮,不會昏昏暗暗的。
座位和餐桌的款式都各有不同。

座位不算多。
有些空間留給擺設,增添藝術感。
不會密佈座位,以增加容客量。

餐單就只有這一張紙。
葷類食物只有左上方的三個款式。

素食則有六款。

其中彩虹三文治是不定時供應。
我當天想點,但就是碰巧那個「不定時」……

另外,只有泡菜日本南瓜標注是蛋奶素。
我猜想其他是純素。
而我們當天點的也向店員確認是沒有蛋和奶成份的。

然而,這六款素食都含蒜的成份。
是醬汁有蒜的關係。

包括六款配菜。
每多加一款配菜需多付$10。

配菜都是烤的。
看起來很吸引。
下次也要點這個來嚐味。

餐單還註明麵包是自家製。
使用自家培植的天然酵母。
沒有使用蛋、奶和牛油。

飲品也有不少選擇。

有精品咖啡供應,但不會提供咖啡糖,以保留精品咖啡的精粹。
另外,冰滴和手沖咖啡也不會提供咖啡糖和牛奶。

不喝咖啡的客人可以選擇花茶。
也有兩款特飲供應。

貝殼粉沙律

貝殼粉沙律,$88。
是朋友點的。
我們都互相分享食物。

食材包括有機三色藜麥、青蘋果、有機羽衣甘藍、牛油果、貝殼粉、松子仁、車厘茄,配上自家調製亞麻籽沙律醬。

貝殼粉沙律

雖然是涼菜,但味道很好。
甜絲絲的,味道清新。
除了是醬汁的味道,還有是牛油果、青蘋果和車厘茄的關係。

很少吃到貝殼粉。
貝殼粉煮得軟,口感不錯。

素漢堡

素漢堡,$98。

這個菜式最少製作時間為三十分鐘。
我們當天非常空閒,可以等待。
而且走路走到這裡很累,又非常炎熱,我早已跟朋友說我不會坐片刻便離開。

素漢堡

麵包是手造全麥苔麩包。
軟而有嚼勁。
但不會令人咀嚼得很累。

餐單上介紹此麵包味道有少許酸味。
我卻嚐不出來。
因為材料很豐富,味道被蓋過了。

素漢堡

漢堡中間的材料有亞麻籽鷹咀豆泥雜菜素漢堡扒、牛油果、番茄片和苜蓿芽,配自家調製亞麻籽沙律醬。

我略嫌素漢堡扒的濕度高,口感比較糊。
弄乾一點會比較好。
或是略煎一下。

牛油果和苜蓿芽都很清新美味!
我很愛吃呢!

烤紫心番薯、烤新鮮切角薯仔

另有配菜是烤紫心番薯和烤新鮮切角薯仔。

薯條以海鹽、紅椒粉調味。
不設茄汁。
(其實我吃薯條也不喜歡蘸茄汁,所以也沒有理會此温馨提示。)

薯條口感粉軟。
薯皮略焦,很惹味。

紫心番薯味道甜蜜蜜的。
是偏向乾的那一品種。
朋友不太喜歡這種乾的番薯。
我則不喜歡濕的,所以這番薯是我愛吃的。

素漢堡

素漢堡太巨大了。
朋友將它分開一半。
你說女孩子怎能一口咬下整個高度的漢堡呢?

Iced Americano

我點的Iced Americano(冰美式咖啡),$34。

味道不錯。
苦味不太濃,會帶有少許酸味。
口感順而不膩喉。

冰涼感覺加上淡苦的咖啡味,令我精神一振!

Iced Organic Cascara Beer

朋友點的Iced Organic Cascara Beer 凍泡抹有機咖啡櫻桃果乾茶,$58。

Iced Organic Cascara Beer

有層次的飲品。
但朋友不太喜歡,覺得沒甚特別之處。

天氣太熱的關係,兩杯飲品的份量都不算多。
感覺不太滿足。
但精品咖啡又怎會是注滿一大個杯子呢?

整體的食物和飲品的味道都很好。
環境又不錯。
(只是走得有點遠……)
難怪如此受歡迎了。

我會再來品嚐其他食物和咖啡的。
2017-09-16
烤紫心番薯、烤新鮮切角薯仔
Iced Americano
2017-09-14 500 浏览
朋友整親手,想喺佢屋企附近搵間舒服、唔逼既cafe食下飯傾下計。Openrice research下,見到Lucky's comments唔錯,野食又健康,就試下啦!星期六下午一點左右黎到大把位,兩點幾走嗰時已經有大概十個人等緊,唔想等要早少少到。裝潢以木為主角,有三兩個角落放寄賣既文青野;每張餐枱都唔同樣,天花更有幾盤植物釣下,感覺隨意、relaxing。店員有禮貌,如有需要亦會親自到客人坐既位介紹食物、咖啡,為我慢活星期六開個好頭😄我地兩個都唔餓,只order左一份輕主食、一個甜品,朋友要一杯hand drip coffee。意大利青瓜偽意粉沙律 $82 - 配自家製香草腰果醬、烤大磨菇、烤三色甜椒、茴香、車厘茄 。Zucchini noodles近年喺飲食界中大熱,用sprializer刨zucchini出黎,比起傳統意粉較高纖而低澱粉質。話同意粉一樣係呃你既,不過口感爽爽地,食完又唔會太頂胃,岩晒我依啲成日要keep fit既人。烤蔬菜全部都好香,尤其是portobello,成口都係濃濃菇味!餐廳嘗試以香草腰果醬代替芝士,係蛋奶素食常見做法,冇咁濃未但同時亦light啲。我食左

意大利青瓜偽意粉沙律
意大利青瓜偽意粉沙律 $82 - 配自家製香草腰果醬、烤大磨菇、烤三色甜椒、茴香、車厘茄 。Zucchini noodles近年喺飲食界中大熱,用sprializer刨zucchini出黎,比起傳統意粉較高纖而低澱粉質。話同意粉一樣係呃你既,不過口感爽爽地,食完又唔會太頂胃,岩晒我依啲成日要keep fit既人。烤蔬菜全部都好香,尤其是portobello,成口都係濃濃菇味!餐廳嘗試以香草腰果醬代替芝士,係蛋奶素食常見做法,冇咁濃未但同時亦light啲。我食左大半碟😝

新鮮無花果法式杏仁撻
新鮮無花果法式杏仁撻 $58 - 用無花果切片砌到好似朵花咁,賣相滿分。無花果新鮮清甜不在話下,撻本身都好香果仁同牛油味,無花果同中間層紅莓醬平衡番整體唔會heavy。出面比較少見以無花果做主角既甜品,呢個不能推介更多!

Hand drip coffee
Hand drip coffee $60 - 當日有埃塞俄比亞同肯亞兩款,不過店員告知前者未100% ready,朋友聽佢意見就揀左後者。 熱飲時酸味會慢慢滲出,凍左入口又會甜左,好特別呢。我平時唔飲咖啡,今次都試左兩啖。咖啡用看似係手做陶瓷杯、木盤裝住,好raw好有特色,斟落小杯品嚐時有嘆茶既感覺。店家好明白視覺效果對整個用餐經驗都係重要既一環。注意餐廳為左客人能夠飲到咖啡既精粹,唔會有糖/奶提供。

Feel到老闆、店員用心經營,以誠意同高質材料烹調,如果唔嫌位置偏遠,推介各位一試。
2017-09-09
Hand drip coffee