2022-08-25 721 浏览
旧年试过望月出嘅熊本熊限量版流心奶黄月饼觉得几好食,今年见到有抹茶红豆月饼都几特别😃红豆爱好者立即下单🫘拎到见到长条铁盒装好精致,纸质环保底托👍然而满怀期待切开——咦,点会系咁嘅?睇宣传图内馅好似系红豆鲷鱼烧入边嘅红豆蓉咁,但实际睇到大部分都系抹茶㖞😧有红豆粒但同个图系totally different⋯⋯因为拎到屋企已经变室温所以我就试埋半个先,皮有淡淡牛油香,内馅细腻有抹茶味不过有少少dry,唔甜,红豆味好淡😅另外半个我又按建议食法用焗炉返热,口感的确有变更好,外皮更香更松化,内馅都唔会太dry,抹茶味亦都有浓少少,可以尝到啲甜味但依然冇乜红豆香,真系买家秀同卖家秀嘅分别⋯⋯🫢抹茶红豆月饼 6.0/9呢款月饼overall系好食嘅,我唔会话失望但完全唔同预期系真。抹茶控可能会觉得抹茶唔够重手,红豆控会觉得完全唔够红豆,作为抹茶月饼🙆🏻‍♀️作为红豆月饼🙅🏻‍♀️

抹茶红豆月饼 6.0/9

外卖送餐