2024-06-19
从来我只睇人写食评,今次不得不献出第一次。老婆生日想食椒盐粟米,上网揾下原来附近呢间餐厅有,早一日订左位。今日准时入座,环境未算豪华阔落,但干净企理,而且有种民间小店既亲和力。一坐低肥姐姐过黎招呼,知道我地第一次黎,非常用心讲解落单程序、热门配料、特色小食,见我地有小朋友,就介绍小朋友食「儿童乐园餐」,我以为佢讲紧烂gag,点知原来真系有为左唔食得辣既小朋友而设既儿童餐(乌东面),咁大人就可以食香辣鸡煲,贴心程度感觉非常良好。先上一碟椒盐粟米做小食,椒盐味够突出,有点香辣,老婆都赞好食,三个人食一碟都好似唔够喉,真心推介。因为小朋友都想食鸡煲,所以最后都系叫左唔辣鸡煲,当然无咁惹味,但食得出鸡煲有用心调味,唔太咸,反而食到尾段会有甜味。食完鸡煲就加汤打边炉,因为个鸡煲份量都好足,所以只叫了一般配料,不过不失。每枱都必点一人一杯特大冻柠茶/柠乐,而且坐无虚席,基本上平日都要预早订位,眼见几枱客直接Walk in都系无功而返。特别表扬肥姐姐,打边炉其间会过黎同你用隔网隔走汤面既残渣,今时今日系香港都好难遇到咁既服务态度,又讲解点餐流程又会埋枱服侍,最后埋单$920,三大一小,价钱正常,但食
特别表扬肥姐姐,打边炉其间会过黎同你用隔网隔走汤面既残渣,今时今日系香港都好难遇到咁既服务态度,又讲解点餐流程又会埋枱服侍,最后埋单$920,三大一小,价钱正常,但食得开心。
如果老板有睇到呢篇食评,真系要奖赏呢间舖头既员工,好耐无试过系香港食饭有咁既服务态度,见到香港饮食业既希望(好似夸张左,但由心而发)