2018-04-12
今日介绍朋友一起到鹅颈桥街市熟食市场食呢个波仔记车仔面,用OpenRice share link 俾我朋友嘅时候,我发现呢一间有几十年历史,我由细食到大,有手推车仔做到咁大间铺嘅老字号, OpenRice竟然咁少食评同咁少赞!老板真系好低调高手,今次真系要打返一篇推介下俾大家。其实呢间波仔嘅车仔面系呢一区已经好出名,基本上钟意食车仔面嘅人都应该识佢哋。你间车仔面最有名嘅就系车仔捞面,听闻系几十年前老板一手开创的!佢嘅秘制酱汁有别于出边普通嘅豉油捞粗,食落带点甘香,而且面质亦都好有水准,唔会太林,有弹性,加上秘制酱汁食落口好滑。我食咁多年都冇失手过。我今次自己冇食到不过都要介绍吓就系煎鱼饼,真系好好食,香口得来亦唔会觉得太油腻,中间的鱼肉仍会好似外面加好多粉去处理。另外牛腩,鸡脚,大肠都系我每次去食仅有一样会叫!讲咁多无谓,未食过真系要去试吓。另外一提佢嘅汤面都好正,食落口唔会好似饮紧味精汤咁,食完唔口渴之余,味道亦都好够。