Café Causette唔知依排大家有无去Staycation呢? 自从疫情开始之后,无得再去搭飞机、去旅行,好多人都选择留喺香港消费,欣赏下香港嘅美丽,我地都唔例外,今次选择咗喺文华东方酒店训返晚,感受下旅行嘅感觉。.依个Package包两餐饭🍽,分别系入住当晚嘅晚餐同第二朝早餐,可以选择In-room Dining或者到阁楼嘅Cafe Causette度食。但文华东方嘅五星服务👩🏻‍💼出晒名,我地梗系拣去餐厅享受下啦!上网Book咗房间之后,好快已经有人send email 联络我哋,仲可以睇定有咩Course可以拣。.Appetizer or Soup文华龙虾汤 🦞 Lobster Bisque tarragon, cream前菜我地就拣咗一个汤、一个沙律Share嚟食,落单时同侍应讲好咗,上菜时佢已经细心咁帮我地分咗汤,果然系五星级嘅服务。汤可以选择龙虾汤同黑松露蘑菇汤,但多数人见到"文华"依两个字都应该会拣依个招牌龙虾汤,就睇下佢有咩咁特别啦!.其实我地之前试过唔少餐厅嘅龙虾汤,甚至自己买法国嘅浓缩龙虾汤返嚟煮,但总系觉得太咸唔啱口味,有啲仲会有啲腥臭味。但话晒都叫文华龙虾
Café Causette
Appetizer or Soup
其实我地之前试过唔少餐厅嘅龙虾汤,甚至自己买法国嘅浓缩龙虾汤返嚟煮,但总系觉得太咸唔啱口味,有啲仲会有啲腥臭味。但话晒都叫文华龙虾汤,点会好似出面个啲咁呢?佢地嘅龙虾汤浓郁得嚟又有鲜味,质感幼滑,入面仲有唔少龙虾肉,虽然比较细粒,但饮到尾都仲有。不过👨🏽就宁愿佢俾大粒啲,就算得一两粒都好,但👩🏻就钟意细细粒,啖啖肉!如果食剩啲面包,仲可以用面包蘸埋啲汤嚟食添。
西班牙黑毛猪火腿伴哈密瓜配火箭菜沙律 🥗 Philibon Melon and Ibérico Ham arugula salad, pesto, white balsamic vinaigrette
冷盘就叫左黑毛猪火腿🥓伴哈密瓜🍈,面头除咗火箭菜,仲有南瓜籽,为菜式增添口感。分开食哈密瓜同火腿嘅话可能唔觉得有咩特别,但夹埋一齐食就可以食材嘅香味。哈密瓜本身已经够新鲜,非常鲜甜,配埋火腿嘅咸香就更加出色,同时平衡嘅黑毛猪火腿嘅咸味,而且仲有底部嘅青酱,食落好特别。不得不提Cafe Causette嘅青酱真系好香,我地食面包嘅时候差啲想Refill一个嚟蘸。
Main Course
安格斯肉眼配法式香草牛油伴薯条240克🥩🍟 Steak Frites 240g angus ribeye, maitre d’hôtel butter
相信好多人见到Menu都会拣依个安格斯肉眼,肉眼嘅话拣三至五成熟就最好啦,我地就拣咗五成熟 (Medium) 。上菜时卖相就麻麻啦,因为上面嘅香草牛油已经溶晒,但咁都证明厨师系等我地食完前菜先煮牛扒,唔会摊到冻晒先俾你,依个都系我地拣落餐厅食嘅原因之一,因为如果拣In room Dining,侍应就无办法留意到你哋食完前一道菜未,所以佢哋会安排一次过上晒前菜、主菜同甜品
依度嘅安格斯肉眼比较薄身,调味、口感都唔错,亦少脂肪,唔会将货就价俾客人下栏嘢。但最出色嘅其实系佢嘅薯条,虽然睇落平平无奇,但炸得超香脆,食落索索声,粗厚度适中。同之前同样炸得香脆嘅薯条唔同,佢入面仲系满满嘅薯蓉添呀!
烤比目鱼柳茴香沙拉配白葡萄酒汁 🐟 Roasted Halibut Fillet fennel salad, white wine and chive velouté
另一个我地就叫咗个比目鱼柳配茴香沙拉,鱼就失色咗啲啦,虽然配上幼滑嘅香草忌廉汁味道唔错,但肉质比较松散,一拮落去鱼肉就散晒。茴香烤得好香,为成个菜添加咗清新嘅味道同口感,不过我地都唔特别钟意食茴香,所以都钟意Steak frites多啲!
Dessert
文华芝士饼伴蓝莓果酱 🍰 1963 Mandarin Cheesecake blueberry compote
最后食完主菜,侍应就上甜品啦,首先试下文华著名嘅芝士蛋糕。点解叫1963?因为听闻厨师试过唔同嘅配方,但仍然认为1963嘅配方同食谱最好味,所以文华芝士饼就一直沿用依家配方,仲加返1963依个年份,特此纪念。同一般芝士蛋糕唔同,佢地仲加咗白朱古力喺入面,面头有蓝莓、忌廉,而佢地系无饼底嘅。芝士亦带有咸香,口感好Rich,同埋无左消化饼饼底,会完全Focus咗喺蛋糕度,质感好细致。加左白朱古力嘅芝士蛋糕用甜味平衡返芝士嘅味道,食落无咁腻。另外仲配咗蓝莓酱,酸酸甜甜,同芝士蛋糕好夹。
特浓朱古力蛋糕配香草奶油🍫 Devil Cake dark chocolate, vanilla cream
点解叫Devil Cake?一定系因为依个蛋糕够晒邪恶,超浓厚嘅黑朱古力,配上呍呢嗱Cream,好甜但好好味!面头系镜面朱古力,中间海棉蛋糕同朱古力脆脆,剩系依个配搭已经食到停唔到。呍呢嗱Cream都唔系装饰咁简单,我地见到入面有用新鲜呍呢嗱籽,唔系普通用呍呢嗱香油就算。如果你有整过蛋糕嘅话,就知道两者有几大分别。倒埋落蛋糕上面食真系超邪恶、超肥!但佢真系好味到我地两个食到咁饱都食得落。
最后仲有同蛋糕一齐上菜嘅酒心朱古力🌰,除左蛋糕之外,佢地嘅手工朱古力都好好味。就算系蛋糕上面嘅朱古力牌都一啲唔马虎,绝对唔会好似出面普通饼店只用低质朱古力敷衍。
依餐3 Courses Dinner如果要用正价俾都要$888,但我地就成个package咁买,所以都真系几抵食。服务都相当好,侍应非常贴心,佢地亦好留意客人嘅一举一动,所以文华依个Staycation Package真系超值!下次再同大家分享下早餐有咩食啦, 如果大家有试过其他酒店嘅Staycation不妨留言同我地分享下!🍾
Follow us on Instagram - Foodastics