2016-11-03 414 浏览
  前排朋友话有间食肆叫:食嘢,好盏鬼点知今日偶遇到佢,原来侧边重有个亲生兄弟叫:饮嘢~  食嘢原来系主打咖哩,岩晒我,呢几日冻冻地都心思思想食一食辣野,咁我嗌左lunch set既印度家乡咖喱鸡($52),我以为得一份饭啦,点知包埋餐汤同餐饮,餐饮重要系系隔离铺既 饮嘢 到冲过黎!好惊喜!我嗌左珍珠奶茶~  其实我觉得入呢间餐厅都好多惊喜,由店名,入面既风格装修,餐set既设计(定价),重有侧边既兄弟:饮嘢(我过左万圣节先黎,迟左小小添,不过圣诞节应该都好靓~)  讲翻食物先,其实好想嗌多份油稣饼,食咖哩真系好想点,个佢系跟餐,包一杯饮品,但我真系食唔晒,唯有下次再嗌~  主菜黎啦!  好得意~虽然坊间都开始多用镬仔/锅仔上菜,但我真系好中意呢种风格,好似跳出平时既框架咁,影相又靓,好正~  咖哩好香浓,我落单个阵无讲要咩辣,我谂应该系厨师默认既辣~哈哈~默认辣应该正常人都接受到(其实我口味偏向轻微既重口味),食左第一啖,确应左呢份辣味系我接受范围内,我就舀大大啖咖哩汁捞饭,净半份饭先开始食鸡肉~因为咖哩汁真系好好味~好正完既印度风味~  白饭上高有小许酸菜丝,口感爽脆,有时捞左一啲
  前排朋友话有间食肆叫:食嘢,好盏鬼
点知今日偶遇到佢,原来侧边重有个亲生兄弟叫:饮嘢~
(我过左万圣节先黎,迟左小小添,不过圣诞节应该都好靓~)

主菜黎啦!

白饭上高有小许酸菜丝,口感爽脆,有时捞左一啲酸菜丝,三者混合(饭,咖喱汁,酸菜丝)味道又唔同左,辣既感觉之中被一丝微酸缓和,两者平衡后,更期待下一啖辣既冲击~
  印度家乡咖喱鸡除左有鸡肉,重有几块薯仔同萝卜~薯仔口感介乎系爽口与绵糯之间既口感,表皮似有煎炸过,所以唔会煮太耐变到不成形,系盘上面仍然棱角鲜明~

虽然上餐个阵,饭量睇落有啲少~但食到一半,已经够6成饱,不过因为咖哩太过优秀,我忍唔住食到10成饱,重要饮埋 饮嘢 杯奶茶!真系好饱好满足!

系咪好想睇下 饮嘢 杯奶茶呢~超高大~虽然卖晒珍珠~但有qq既椰果,都好正
  食到咁饱先$52,下次嗌埋朋友一齐share,可以食埋油稣饼同其他小食~

• 印度家乡咖喱鸡