2020-10-27
友人又约咗我同 P san 去食饭, 今次试喱间六両三。 我哋一行四人, 各自点咗一个面做主食, 每人配一杯饮品, 再另外加咗两个小食 share 食。首先讲吓小食, 甜不辣同凉拌小黄瓜。 甜不辣唔似得台湾咁有好多款, 只有鱼板, 但鱼板软糯有些少鱼味, 再加上少许酸甜嘅酱汁, 味道不错; 另外就系凉拌小黄瓜, 喱个青瓜爽脆清甜, 浸喺醋入面酸酸甜甜, 酸甜度偏甜少少, 但又唔会太过火, 小菜两碟都点咗大, 但份量唔多, 当系大家饭前开胃菜。我同 P san 同样都系点咗三宝牛肉面, 入面包括有牛腱、 牛筋同埋牛肋条, 汤头满有香浓牛味, 牛腱带有少少肥肉软腍入味, 牛筋亦都腍, 但唔会一 pat pat 太软, 牛肋条有两条, 都唔细条, 有咬口而且 juicy, 而面方面, 比平时𠮶啲牛肉面嘅粗, 近似乌冬咁粗, 但爽口弹牙, 一口汤加一口面, 味道清爽。我同 P san 点咗一杯珍珠奶茶同埋大冻冬瓜柠檬茶, 珍珠奶茶嘅珍珠软糯, 有好香嘅黑糖味, 再配埋奶茶比一般台湾嘅味浓; 冬瓜柠檬茶方面, 冬瓜茶味好香, 但唔会过甜, 加埋新鲜柠檬嘅少少酸味, 令个冬瓜茶好清新。最后, 直得
最后, 直得一提嘅系店加系用 QR code system 落单, scan 一下店家喺每张枱提供嘅 QR code, 就可以到同店家合作嘅网站自助落单, 非常方便, 大家可以各自喺自己手机落完单, 最后再一次过埋单。 而且友人之前已经到过尖沙咀店, 但听友人讲, 观塘喱间店比较宽阔, 坐得比较舒服。