2017-05-17
年年生日男朋友都会畀surprise我,今年都唔例外,带咗我嚟呢间日式食府叹Omakase~ 由师傅发办就最好,乜都唔洗谂,乖乖地坐喺度就会食到最时令嘅日本靓海鲜,呢个安排真系太好,食每道菜都系一个惊喜~以下呢几样就令我印象最深刻:→千叶县‧地金目鲷配黄金三文鱼子地金目鲷系千叶县嘅野生海鲜名物,鱼肉特别粉嫩,油脂雪白同分布均匀。师傅将佢厚切,可以食得出果种滑口同肉质结实嘅口感,味道系鱼味浓厚兼带鲜甜,真系新鲜到好似啱啱上水咁~配埋通透金黄嘅三文鱼子,有提鲜作用。→爱媛县真鲷‧配鲷鱼白子真鲷系日本人庆祝节日先会食嘅高级鲷鱼,有“鱼类之王”美誉,爱媛县就盛产呢款鱼,一年四季都食得到果份美味鱼鲜同肉质细嫩~至于鲷鱼白子就入口即化,鲜香味好吸引, 透明而且油润丰腴嘅鱼肉真系无得输。→北海道鸟贝鸟贝个外型好得意,因为形状似雀仔个头而得名~佢嘅肉质好厚而细嫩,味道鲜美甘甜,口感爽脆非常独特,第一次食对佢印象难忘~→深海池鱼配乌鱼子深海池鱼比一般池鱼更肥美、更爽滑、更鲜甜,厚切刺身完全可以食到果份清、甜、爽~乌鱼子味道好特别,口感柔软油润,咸得恰到好处,食完仲好有余韵,令人回味无穷。→静冈县骏河湾活
→千叶县‧地金目鲷配黄金三文鱼子
→爱媛县真鲷‧配鲷鱼白子
→静冈县骏河湾活赤座海老
呢款海老其实系日本龙虾仔,同平时食啲海老好唔同,肉质劲爽劲弹牙,味道劲鲜同甘甜,简单点酱油同芥末已经好正~
呢餐结论系3个字:好~幸~福~