2024-11-03
今日赔老人家往黄大仙,早一天于黄大仙富临订了一乳猪及鸡一只中午12点取,一早来到酒楼打算先饮茶,这里的取位方法非常有趣,服务员先后比两张枱我地,行到入去都已经有人坐咗,要个老人家行来行去,最后服务员请坐枱没票人客离开!饮完茶十二点埋单兼去柜台要求取乳猪,当时收银叫我企旁边等,等咗十分钟后再问收银,收银完全唔理,走去一位事后经查问才知姓陈穿西装的男(部长?),回覆:等阵拎紧出嚟!再等咗十分钟再追问同一位部长,我称有老人家在门口等紧,可否帮我再追一追,佢竟然望也不望我话只乳猪烧紧,烧完会拎出嚟㗎喇,就转身行咗去!当时已经开始火滚,只乳猪系一早一日订,有乜可能现在烧紧,再过多五分钟实在忍唔住再追这位部长问佢话乳猪烧紧,咁要烧几耐我要究竟要等几耐,佢竟然答我:我唔知㖞,唔系我烧,我唔知要烧几耐等几耐!一个顾客畀咗钱消费,得到咁嘅服务态度回答,乜嘢人都火滚啦!实在忍唔住要问佢名同一定要投诉!今时今日香港就系有呢啲咁嘅服务员,令到香港饮食业点解咁差!