2019-05-19
夏天热辣辣,先叫一个冰㓎凉瓜做头盆,凉瓜切到薄片,放喺冰上面,再配以花蜜,令怕苦嘅朋友都轻易接受,食完凉浸浸,好消暑!莆田蛏子一向出哂名,今期主打哆头蛏,蛏子本身属于短身嘅,四-五月呢段时间最当造,肥美程度堪称蛏霸!既然讲到咁正,咁我地梗系叫嚟试下啦!哗,而家仲做紧198蚊可以拣2款唔同煮法嘅蛏子,总共8款,真系花多眼乱!我地今日就叫咗比较传统嘅姜葱炒蛏子,另一款就拣咗湿湿地嘅红菇蛏子汤!姜葱炒蛏子好香好惹味!红菇蛏子汤超鲜味,开头我仲惊会腥,点知一d腥气都无!一次满足想饮汤又想食蛏子嘅朋友!特别一提,d蛏子只只超肥,又鲜又juicy!我地仲叫咗焖豆腐,煎同蒸豆腐食得多,焖真系第一次,佢上枱有少少似蒸蛋,食落超香豆味,而且有d花生、粉丝喺入面,口感好浓富!主食方面我地叫咗渔民紫菜焖饭,原来入面有蚝士,令到个饭香味十足!焖饭湿润d,令已经饱咗大半嘅我地无咁大负担🤣