2018-01-27
响香港食过好多日本料理,大都冇嚟文味,所以以前返屋企日日都行过吉利,见只是小店一间,完全冇意欲要去一尝。直至几年前,居然几次见到一些重量级的名人(真系一线名人)从店内行出嚟,就谂,这间店都几坚,于是单人匹马去试菜。过到我第一关先再同乡亲父老嚟过。结果系唔止合格,而且超出我想像。今晚,阿妈生日,真系不敢怠慢,所以一早在吉利订好位,希望一家人开开心心食一餐生日饭,最后当然冇令大家失望!阿妈食嘢好挑剔,可能佢小时候住在海边,佢话以前啲邻居一早就划小艇出海打鱼,清晨还在睡梦中,就听到从海中传来「叮叮叮」渔民敲船赶鱼的声音,打上嚟嘅鱼冇腥味,佢形容系「一阵阵海水嘅香味」,可能她走过食到真味嘅岁月,所以佢唔多喜欢出街食饭。佢话而家出街食饭要讲平衡,唔一定要样样系绝味,因为已经唔系佢以前个年代。现今食到新鲜,口感舒服,味道不落俗套(这个最难做到),肠胃有好反应的就系好餐厅,而吉利就系一间这样的餐厅。注:1.吉利的餐具同食物一样讲究,手工十 分精致。2.他们的营业日也非常有个性,每年都会有几次不定时放大假,据说系店主去咗日本充电,同揾新食材。唔想扑空,去之前最好打个电话睇下有冇放假先。
注:1.吉利的餐具同食物一样讲究,手工十 分精致。