2015-03-21 1111 浏览
呢篇系小弟第一篇食评,希望大家多多指教。  话说前一晚电视台报导长洲嘅关公忠义亭啲樱花已经开咗,小弟已经决心去𠮶度趁下墟。但点知第二日起身都已经系晏昼,而且夜晚我有其他嘢做,不过都即刻爬起身,打算赶到一小时后班船都叫做冲入去影到先…………最后,究竟赶唔赶到班船呢?个答案就系 - 赶到班船就唔会有呢篇食评啦。  一兰初期开业嘅印象对我黎讲仲系记忆犹新,譬如系话排3,4个钟先有得食、凌晨仲要排好耐队等等。今次去一兰嘅想法都系即兴,见到长龙就即刻走𠮶种心态。但点知一去到………咦,呢条街咁冷清嘅?呢间真系一兰嚟?系咪闩咗门咋?呢几条问题一直喺我脑中盘旋,直至到有人喺入面埋完单出嚟先知原来有开门。原来喺过咗热潮过后嘅某平日晏昼,一兰系完全可以WALK IN有位拣的。  一兰只有一款豚骨拉面拣,但我认为呢样嘢有好有坏。坏嘅当然系无其他款俾人拣,但好嘅就系因为佢只系专注煮一款面,令到我哋客人可以有更细节嘅选项可以拣,亦系我欣赏喜欢嘅地方。今次「初嚟报到」,决定唔拣「重口味」先拣咗汤底浓郁,2倍辣,软硬度拣普通,有青葱,有叉烧,另外再加只溏心蛋($12)。一兰嘅布局唔洗我多讲吧,呢个自修室布局我个人觉
呢篇系小弟第一篇食评,希望大家多多指教

,呢个自修室布局我个人觉得好新鲜,亦都做到一个静静地嘅私人空间食
,完全啱我呢种成日一支公揾嘢食又怕同人夹枱你眼望我眼嘅人
。呢度点餐前点餐后、嘢食嚟嘅之前之后,都有员工讲日文,系真系有一刹那令我感觉喺日本食
。好,入番正题(前段好似讲得太多XD),碗面好快就送上嚟。面入面就同下图一样,由于我十分喜爱食葱,见到有咁多我好开心
,但得2块叉烧我就觉得有点儿少。先呷一口汤,呢个「浓郁」汤底对我嚟讲啱啱好,唔会话太咸/太淡,猪骨味真系好浓,而且面头嘅脂肪还可以接受。而且佢建议嘅2倍辣亦都十分好,既可以满足我无辣不欢嘅口味,亦唔会因为太辣而抢走咗汤底本身嘅味道。再食一口面,嗯,我觉得都唔错
豚骨拉面
  喺我等面嚟嘅期间,喺我眼水平线就俾我望到张关于一兰嘅「博多文化」。博多文化主要嘅意思系叫你加底
。而我亦都「入乡随俗」,叫多一个面底($19),今次面底我就写咗「超软」。(题外话
,因为我系食完之后加单时候先写加面底,所以个汤底都摆咗少少时间,到个面底嚟嘅时候,个汤面头嘅脂肪竟然已经结咗层膜)另外我觉得净系加面会好「寡」,所以另外加多$20要多碟叉烧。当叉烧嚟𠮶阵吓咗一吓,廿蚊竟然系得3块薄薄嘅叉烧(我番去同啲同事屋企人讲个个都话我蠢……)…………今次嚟嘅超软面底绝对比叉烧收货,$19对比一兰其他食物嚟讲真系超值
日式叉烧
  今次嚟的确令我大开眼界,小弟本时无话特别留意拉面边间好食。呢次都系因为呢间声名真系太大噪同埋我去唔到长洲先试,不过对我嚟讲真系有惊喜
,亦令我开始留意有关拉面嘅食肆。是次嘅消费一共系($89 + $12 + $19 + $20 + $29 =) $169。呢个价钱去食碗面好似有点贵,但唔系经常嚟食个人嚟讲觉得无所谓啦,最紧要有惊有喜有满足感啫
。我亦都好满意呢度嘅服务,环境等等其他方面嘅细项,所以我评价俾佢「
」系值得嘅
题外话/补充资料: 小弟建议各位师兄师姐都有意嚟呢度「朝圣」食嘢而唔想排队的话,我谂除咗清晨之外,平日晏昼都系一个好好嘅选择。但当然个大前提系 - 你𠮶日平日唔洗番工 XD
2015-02-27