2019-04-07 461 浏览
终于有机会到访,试试大师Gordon Ramsey嘅威灵顿牛柳食谱!酥皮做得不错,唔会过厚,喺有crepe打底嘅帮助下,外面酥皮就算底部亦keep到松脆。牛柳方面,拣嘅部位亦够腍无筋,出品肉芯亦系粉红色,略嫌不足嘅就系牛柳外到内都系一只粉红色,冇果种由外热焗熟,焗到里面半熟嘅感觉,估计系为左预防overcook,牛已经预先慢煮,外面亦冇乜煎封过嘅肉香,有点失真。至于个Duxelles,菇香亦有点不足,而且唔太觉有mustard味,只有食到边皮果块酥皮,先终于食到有芥辣嘅痕迹。当然,实际营运都系一大考虑,因为做威灵顿最难就系维持每一份嘅水准,但如果要牺牲菜式原意或味道,可能就要改善一下。其他菜式,例如和牛片、烤八爪鱼、鸭肉西瓜沙律、Porterhouse都不过不失,又未至于会有惊喜,所以不作详谈。

2019-03-07
  • Beef  Wellington