餐厅: 士林台灣麵
资讯:

2024-09-21 366 浏览
有日好想去食台湾野,就去左呢间元朗老店喇。我地个日去既人唔算多,所以里面都有冷气位坐,客人亦都可以选择坐出面,任君选择。每位客人枱面都有张餐单,餐单里面一目瞭然,唔使左望右望揾个餐牌系边。而且餐点价位都算合理。不过餐厅座位设计有啲迫,坐得唔系咁舒服,冷气都有少少弱,对于夏天边食面边淋汗会有啲辛苦。我点左一份经典香酥鸡扒干拌面,不得不说碟香酥鸡个份量好多,而且啱啱炸起真系好香脆,鸡扒啲肉唔会好柴,而且旁边有啲调味料可以加下味,建议加啲店里面既盐,味道真系唔错。干拌面份量虽然唔太多,但胜在面条煮得有咬口,烟烟韧韧,沾埋啲酱汁都几惹味。台式猪脚干拌面味道都唔错,猪脚煮得好入味,又Q又好味,猪脚个种骨胶原真系令人回味无穷。我地另外点多份盐酥鱿鱼须,份量真心多,重点里面系大大旧的鱿鱼啖啖肉,外皮脆脆地好好味,佢仲配左碟酸酸甜甜的酱汁解下腻。如果再黎呢碟一定必点,份量仲多过系台湾食到的鱿鱼须,赞~总体黎讲,餐厅食物质素都唔错,食物都算几正宗台湾味道,出餐速度都算快。唯独餐厅冷气唔太够,由厨房煮面锅漂出黎的热气和白烟令到用餐环境有啲焗,特别是坐系近厨房位置的座位。另外餐厅走动的空间比较窄行过路过都容
有日好想去食台湾野,就去左呢间元朗老店喇。
台式猪脚干拌面

干伴面
盐酥鱿鱼须

总体黎讲,餐厅食物质素都唔错,食物都算几正宗台湾味道,出餐速度都算快。唯独餐厅冷气唔太够,由厨房煮面锅漂出黎的热气和白烟令到用餐环境有啲焗,特别是坐系近厨房位置的座位。另外餐厅走动的空间比较窄行过路过都容易整跌枱边的东西,如果唔想迫住食可以拣坐在室外位置。如果唔太介意环境既话,呢间餐厅质素都唔错架~
台式猪脚干拌面
干伴面