2024-10-13 631 浏览
有超过十年无去巴伊餐厅,以前拍拖食过一两次晚巿,今日趁假期黎食翻一转。餐厅外观同以前无乜分别,簕杜鹃装饰嘅前门,带来几分异域风情。一入门口已经见到有好多个米芝莲牌恭迎各位,仲有"蔡san推介"。室内嘅装修同当年有好大分别,无左当年嘅粗犷感,座位整齐左,亦依然宽敞。午餐不算多人,没有坐满,最特别系有好多"外国人",我估系回教国家人士,堂食或外卖的都有。午餐唔驶食到咁劲,我地叫左3个粉面饭。第一个上嘅系新彊手抓饭,餐牌写住系炒饭,饭有两个饭碗咁多,但材料认真少,只有数件羊肉和细细粒嘅红萝卜,可以话系无乜味,要系咁落枱面嘅粉(估计系用黎倒落串烧嘅调味粉),先至有翻少许孜然味。第二个系新疆拌面,查实点餐时我地系有问侍应有咩材料,佢话系餐厅推介之一,咁就即管试下。碗面好大兜,微辣但好油,有好多青红椒,只有几片好薄嘅羊肉,最多嘅就系面,感觉似自家制面。第三碗系红烧羊肉面,系咁多碗之中最抵食,羊肉有7至8旧,炆得好林,汤亦好味无太咸,面嘅份量也十分之多,但一条菜都没有。以前在巴伊餐厅食完嘢,会有个酸奶甜品,记忆中有啲提子和黑芝麻铺面。而家见好似得翻呢个杏仁羊奶冻,细细杯都好食,但性价比略低。可能系因

午餐唔驶食到咁劲,我地叫左3个粉面饭。

红烧羊肉面

可能系因为午餐吧,无左以前食嘅惊艳感。同埋竟然有茶芥费,但没有加一,真的令人啧啧称奇。
2024-10-11
红烧羊肉面