餐厅: 香港JW萬豪酒店宴會廳
资讯:

2019-03-18 4776 浏览
因为工作关系,当晚难得可以系JW万豪酒店食自助餐,满心期待食物会好丰富,但后来发觉自助餐范围其实都颇细,种类都唔算太多,同想像有点出入。一入餐厅,已经见到有不少精致甜品。小巧可爱,卖相都颇吸引。然后就会见到几大盘烟三文鱼,我一见到就忍唔住心心眼,因为自己都颇钟意食三文鱼。第一轮差唔多每款三文鱼都有试下,但大部分烟三文鱼味道都太有特色,烟熏味道太浓郁,反而令整件三文鱼味道变得好怪。恕我唔太识欣赏呢度嘅烟三文鱼。海鲜仲有龙虾个类,都几大只,refill速度都快。见到好多人疯狂食龙虾,自己试咗少少,都唔错。但比较失望嘅系无生蚝,有点失望。刺身方面,系有专人切比你。有八爪鱼、三文鱼、吞拿鱼个类,比较大路嘅款式。刺身正常,新鲜程度尚可吧。寿司卷物都好少,都系普通款。旁边有冷面,味道都可以嘅。熟食方面有中式同西式,中式好似多少少,中式有花胶、烧味、粉面个类,师傅会即场整片皮鸭比你,都几有趣。之前未食过片皮鸭,忍唔住拎咗两旧。面包皮比较多粉同厚身,鸭肉偏向扎实,另外蘸有少许酱汁,味道算还可以,但同想像中有点出入,未有令我惊艳嘅感觉。至于西式我都唔系试咗太多,要咗一块牛扒,牛味唔算突出,筋位超级多,非
因为工作关系,当晚难得可以系JW万豪酒店食自助餐
满心期待食物会好丰富,
但后来发觉自助餐范围其实都颇细,
种类都唔算太多,同想像有点出入。

一入餐厅,已经见到有不少精致甜品
小巧可爱,卖相都颇吸引。
然后就会见到几大盘烟三文鱼,
我一见到就忍唔住心心眼,
因为自己都颇钟意食三文鱼。
第一轮差唔多每款三文鱼都有试下,
但大部分烟三文鱼味道都太有特色,
烟熏味道太浓郁,反而令整件三文鱼味道变得好怪。
恕我唔太识欣赏呢度嘅烟三文鱼。
海鲜仲有龙虾个类,都几大只,refill速度都快。
见到好多人疯狂食龙虾,自己试咗少少,都唔错。
但比较失望嘅系无生蚝,有点失望。

刺身方面,系有专人切比你。
有八爪鱼、三文鱼、吞拿鱼个类,比较大路嘅款式。
刺身正常,新鲜程度尚可吧。
寿司卷物都好少,都系普通款。
旁边有冷面,味道都可以嘅。

熟食方面有中式同西式,中式好似多少少,
之前未食过片皮鸭,忍唔住拎咗两旧。
面包皮比较多粉同厚身,鸭肉偏向扎实,
至于西式我都唔系试咗太多,
要咗一块牛扒,牛味唔算突出,
筋位超级多,非常难切,好多位都唔适合食。
另外我拎咗啲配菜,例如薯仔、扭扭薯条。
薯仔系有烤焗过,但香味欠奉,带唔出薯仔香。
反而扭扭薯条几好,惹味香口,
但薯条稍嫌幼身,令口感减分。

至于甜品,大部分味道都唔错。
面包布甸颇香,布甸口感滑溜。
抹茶tiramisu都几好食,抹茶粉唔会太苦涩。
见到豆腐花都忍唔住试咗啲,加上黄糖,
唔会太甜,清清淡淡,几好。

值得一提焦糖炖蛋,虽然每杯焦糖厚度有啲参差,但焦糖加上炖蛋真系好香,炖蛋好重蛋奶香,忍唔住食完一杯又一杯。
亦有haagen dazs杯装雪糕,但口味都系大路款,如云呢拿、朱古力、士多啤梨等,唔太吸引。

生果款式唔算好多,切得都颇大粒,味道还可以。
2019-02-18