2022-02-14
听讲座银嘅鸡白汤拉面非常出名,果日咁啱去到上环做嘢,就慕名一试鸡白汤拉面。下午4:30左右,里面都坐满客人。座位方面较为逼夹啲,坐得唔太舒服,同陌生人坐得太近有啲尴尬。不过唔影响我试拉面嘅心情😌店员非常亲切有礼,向我介绍菜单,见我杯茶饮晒,会主动帮我斟。👍🏻今次叫左鸡白汤拉面同炸鸡。炸鸡层炸衣较薄,香口而唔会太油腻,一咬啲肉汁爆晒出嚟,肉质亦非常嫩滑。值得推荐!🤤👍🏻👍🏻而鸡白汤拉面系上枱前有将汤底打发至起泡,不过个人认为汤底比想像中薄身,唔系极浓厚嘅鸡汤,但无可否认佢个鸡汤好鲜甜😌。面质方面都ok,软硬都适中。炸牛蒡香口,浸汤食颇有风味。而鸡肉同叉烧都唔错,猪叉烧软冧有肉香,鸡胸肉都算滑身。其他配料都颇多,成碗面有大量洋葱,有啲抢味。一个人埋单$205,价钱小贵🙊🙊。食完成碗面,我觉得佢虽然都好食,但未去到惊人嘅地步,$138加一嘅一碗鸡香汤拉面,我会觉得唔太抵,同类型嘅拉面有比佢平比佢好食嘅,试过一次就算了。
今次叫左鸡白汤拉面同炸鸡。
一个人埋单$205,价钱小贵🙊🙊。
炸鸡
鸡白汤拉面