餐厅: 龍苑中菜廳
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-11-10 2259 浏览
🦀又到咗食大闸蟹嘅季节啦!好多餐厅都陆续出咗好多唔同嘅大闸蟹套餐,今次嚟到龙苑中菜厅试咗佢哋嘅「蟹逅在龙苑」大闸蟹套餐,大闸蟹来自日本北海道,套餐做紧优惠价$498一位,有6道菜式,食完觉得性价比都几高👍🏻。由于个人体质偏寒,食亲大闸蟹必定会见晕,所以今次先叫咗杯姜茶暖暖胃,如果体质偏寒嘅朋友不妨都可以先叫杯姜茶暖暖胃打定底。我今餐前后连甜品饮咗三杯姜茶,所以食完状态仍然系非常ok😝!🔹生拆蟹粉小笼包:有一粒小蟹粉系上面,皮算几薄同都几多汁,不过就无咩蟹味系入面,会觉得系食紧普通做得唔错嘅小笼包。🔹蟹粉蟹肉高汤烩燕窝:将大闸蟹拆肉成一丝丝配埋热腾腾嘅燕窝羹,蟹肉唔小之余又啖啖燕窝,好浓稠,相当真材实料,令我几惊喜👀!🔹紫苏蒸大闸蟹:清蒸大闸蟹唔算好大只,但蟹肉十分鲜甜。因为食大闸蟹两只手食都几捩咁弃,所以打开个蟹盖时无手再留影,不过一打开蟹盖时已见到金黄色嘅蟹膏,几浓郁同都算够膏。当晚一路食蟹时,同行友人分享咗一啲食蟹嘅小知识,话食蟹时要注意有几个地方因为太寒凉,食完有机会肚痛,所以尽量剪开唔好食,呢度都分享俾大家😊:一)蟹盖里有蟹黄沾住嘅位置有个三角形嘅蟹胃。二)旁边两排好似扇仔嘅蟹

🔹生拆蟹粉小笼包:
生拆蟹粉小笼包

🔹蟹粉蟹肉高汤烩燕窝:
蟹粉蟹肉高汤烩燕窝

🔹紫苏蒸大闸蟹:
紫苏蒸大闸蟹

一)蟹盖里有蟹黄沾住嘅位置有个三角形嘅蟹胃。
二)旁边两排好似扇仔嘅蟹腮。
三)蟹中间块黑膜衣下面有蟹腮,蟹腮中间白色六角形嘅蟹心。
四)蟹肠,即蟹肚下面嘅三角壳里面有一条连接蟹身嘅黑线。

🔹吉列越南虎虾球配蟹黄酱:
脆浆好薄,色泽系金黄色,炸得啱啱好,好脆口。里面嘅虾球好弹牙好滑,配埋浓郁嘅蟹黄酱食,非常惹味。
吉列越南虎虾球配蟹黄酱

🔹鲜准山胡椒高汤浸班球:
呢味𩠌可以清一清味蕾,里面有准山,芹菜,云耳同斑块,斑块滑溜有鱼味,准山好爽口,但成个胡椒味唔算话好重。
鲜准山胡椒高汤浸班球

🔹蟹粉海皇窝巴:
蟹粉味重,同上面嘅蟹黄酱非常相似,但里面亦加多咗啲虾同蟹肉等,窝巴煎得好脆口,加埋呢个蟹粉点汁,好难唔好食,食完哂窝巴都仲有好多蟹粉剩低,所以都几大碗。
蟹粉海皇窝巴

🔹黑糖姜茶汤圆:
临尾仲有个姜茶驱寒同中和返大闸蟹嘅寒凉,两粒芝麻汤丸细细粒,啱哂已经食饱哂唔驶太有负担,口感亦够Q弹,姜茶姜味好重,偏少辣,个人非常喜欢。
黑糖姜茶汤圆

虽然我比较少食大闸蟹套餐,无法同好多坊间比较,但整体嚟讲佢哋嘅蟹制菜式都做得相当唔错,而且又好足料,大满足呢!

除咗大闸蟹之外,我哋亦都叫咗几款其他菜式,不得不提呢度嘅「西班牙黑豚肉叉烧」真系相当唔错。
西班牙黑豚肉叉烧

佢哋嘅叉烧系以秘制煮法去烹调西班牙黑豚肉,猪肉边缘有少少烧焦,肉质柔软嫩滑,够软绵绵之余亦淋而不烂,唔会过肥或过油。入口有麦芽糖香甜味,不过对我嚟讲酱汁有小小偏甜,如果加碗饭可能更完美。不过切得偏薄,切得再大旧厚啲就更正,因为个人觉得只讲味道唔讲每旧嘅大小,同天龙轩嘅叉烧有得挥。
2021-11-04
蟹粉蟹肉高汤烩燕窝