2021-02-01
疫情关系,已经有一年无得搭飞机去日本食好西🥲唯有系香港食吓Omakase慰藉吓!朋友之前提及过一间日本餐厅唔错,咁就梗系跟朋友去揾食啦😆我哋点咗个$1380嘅omakase:🔸安康豆腐、水果蕃茄及沢蟹卖相几精致😍安康豆腐味道几特别,蕃茄鲜甜又juicy,感觉好fresh,真系好好食😋 印象中未食过沢蟹,原来炸过后系咁香脆好味😋🔸帆立贝、八爪鱼及蜜柑鲷帆立贝及八爪鱼系鲜活嘅,而蜜柑鲷亦好新鲜,三款刺身都好甘甜👍🏻🔸日本岩手县广田湾真蚝真蚝饱满,食落爽口之余又有海水味,真系好正😍🔸牡丹虾及虾膏牡丹虾够大只,食落爽口弹牙,配同甘甜嘅虾膏,真系好想再食多件🤤🔸鲭鱼鲭鱼平时多数都系熟食,但原来刺身都好唔错,而且经火炙后,鱼油被迫出,入口多咗一份甘香😋🔸矶煮鲍鱼鲍鱼几入味,口感鲜嫩弹牙,确实不错👍🏻🔸深海池鱼卖相及味道都好新鲜,师父仲加咗少少酱油系面,更能突显鲜味👍🏻🔸目技白未听过呢款鱼🙈但味道都唔错嘅😆🔸清汤味道清清地,几好饮😋
🔸安康豆腐、水果蕃茄及沢蟹
🔸帆立贝、八爪鱼及蜜柑鲷
🔸日本岩手县广田湾真蚝
真蚝饱满,食落爽口之余又有海水味,真系好正😍
🔸牡丹虾及虾膏
🔸鲭鱼
🔸矶煮鲍鱼
鲍鱼几入味,口感鲜嫩弹牙,确实不错👍🏻
🔸深海池鱼
🔸目技白
未听过呢款鱼🙈但味道都唔错嘅😆
🔸清汤
味道清清地,几好饮😋