2021-11-24 1197 浏览
普通,很普通。配搭冇特別,乜都配海膽。可一不可再。失望。這個價錢還可以有其他選擇!食到差唔多完嘅時候先話俾我聽啲壽司要自己再加豉油,如果係想食到壽司師傅嘅心思同配搭嘅話就唔好喺呢度。佢只係將一大堆食材幫你斬好分配好然之後俾你食。
普通,很普通。配搭冇特別,乜都配海膽。可一不可再。失望。
這個價錢還可以有其他選擇!
2021-11-01 1171 浏览
去到石門通常都食快餐但有日見到個門面好plain得餐牌喺門口打算walk-in但原來係要book 位於是的起心肝搵左日book 位同屋企人食入到去間鋪唔大佢有分時段 所以靜靜地享受唔錯坐低左之後已經好好服務幫你將袋放入locker又比毛巾抹下手揀咗menu 之後就開始上菜師傅會每一道菜都介紹仲好細心會問你有咩唔食然後就逐樣上菜因為我同老人家去食員工都好caring 幫手照顧所以老人家都食得好開心除咗服務之外每一道菜都好新鮮好多都係入口即溶仲有最後上嘅魚湯入口有陣鮮味唔係腥味魚生有彈牙嘅口感食到日本嘅味道啊!兩個人lunch食都只係$1200 到唔算太貴想寧靜同享受就岩晒喇~
去到石門

好多都係入口即溶

仲有最後上嘅魚湯
入口有陣鮮味唔係腥味
魚生有彈牙嘅口感
食到日本嘅味道啊!
海膽

兩個人lunch食都只係$1200 到
唔算太貴
想寧靜同享受就岩晒喇~
手卷
前菜
八爪魚刺身
海膽
手卷
  • 魚湯
2021-09-06 2135 浏览
今次是回頭客食午餐,但同樣的價錢,沒有刺身了,$468+10%。同樣要早一個月訂坐,但要付訂金。本來對質素有期望,結果是水準下降,尤其以帶子壽司最明顯,以前是整粒帶子,今次是半粒帶子,而且在帶子上倒上豉油,明顯是鮮甜度不足。 用料普通,份量細左,飯又散,又限時 12:00 - 13:30,應該不會再回頭了.... 值得一讚,是服務好!
值得一讚,是服務好!
廚師發辦
廚師發辦
2021-09-04
2021-09-06 1535 浏览
第二次食omakase 今次食呢間既晚餐慶祝生日 整體好滿意!師傅又好nice 食物方面 近乎全部好好好食 我地叫左2個$1380餐 係平個個 好似係比貴個款少一個刺身同壽司 女士來說 食完佢5個刺身同一同料理已經飽飽地 未計壽司 湯等 我覺得唯一唔好食係壽司有個手卷款 唔知用咩魚蓉同黃瓜做餡的 個個係唯一唔好食 而因為慶祝生日 所以甜品佢送多舊tiramisu 其實都唔好食😂😂至在用來影下相 你無樣樣都影相 只影了幾款 如下:-蠔好好食 好鮮好大隻-帆立貝好鮮甜-海膽飯好多好甜海膽 好creamy-餐飯令我認識到鮫鰈魚係咁好食!(無影相)總結 好值得推介大家去食呀
第二次食omakase 今次食呢間既晚餐慶祝生日 整體好滿意!師傅又好nice 食物方面 近乎全部好好好食 我地叫左2個$1380餐 係平個個 好似係比貴個款少一個刺身壽司 女士來說 食完佢5個刺身同一同料理已經飽飽地 未計壽司 湯等 我覺得唯一唔好食係壽司有個手卷款 唔知用咩魚蓉同黃瓜做餡的 個個係唯一唔好食 而因為慶祝生日 所以甜品佢送多舊tiramisu 其實都唔好食😂😂至在用來影下相
你無樣樣都影相 只影了幾款 如下:
-蠔好好食 好鮮好大隻
-帆立貝好鮮甜
-海膽飯好多好甜海膽 好creamy
-餐飯令我認識到鮫鰈魚係咁好食!(無影相)

總結 好值得推介大家去食呀
2021-08-29 1742 浏览
同阿媽第一次去食 Omakase lunch,因為之後會去沙田文化博物館,所以揀一間附近嘅餐廳試吓,咁喺石門呢間嘅鮨釧啱晒,所以就撞下手神睇吓佢有冇位啦,估唔到又真係有喎,咁我即刻online book咗啦,但之後收到email先知原來要比$200訂金,我猶豫咗一陣俾唔俾好,因為咁易book嘅Omakase 好似有啲伏,但係之後餐廳小姐打嚟,話要喺晚上八點前交訂金,如果唔係就取消訂位,咁我唯有訂啦。我哋12點準時到,餐廳裏面只有九個吧枱位,其實有啲迫,但好彩佢哋安排咗近牆邊嘅位俾我哋,比較闊落啲。之前已經知佢哋餐牌得三款餐可選擇,咁我哋揀咗葵➕彩,但之後發覺其實幸➕彩比較好,因為嗰三款魚生要加$100其實唔係好抵。就係呢三款其實都係基本嘢,不過不失咁啦,呢款前菜,水雲➕山藥➕海膽豆腐➕三文魚子,冇咩特別呢個金目鯛壽司幾好食呢款海膽墨魚呢款係拖羅壽司,只有葵同幸至有,我俾咗阿媽食,佢話有渣喎😂呢款馬糞海膽軍艦同上都係只有葵同幸有,有兩件海膽都好足料呢款穴子兩食,燒得幾香幾好食呢款睇戲好似牛肉嘅壽司,其實係吞拿魚嘅面珠登用火槍燒熟,幾重油香幾好食最後嘅甜品係青檸啫喱➕蜜瓜,本來應該係蛋糕,

就係呢三款
其實都係基本嘢,不過不失咁啦

呢款前菜,水雲➕山藥➕海膽豆腐➕三文魚子,冇咩特別

呢個金目鯛壽司幾好食

呢款海膽墨魚

呢款係拖羅壽司,只有葵同幸至有,我俾咗阿媽食,佢話有渣喎😂

呢款馬糞海膽軍艦同上都係只有葵同幸有,有兩件海膽都好足料

呢款穴子兩食,燒得幾香幾好食

最後嘅甜品係青檸啫喱➕蜜瓜,本來應該係蛋糕,但因為我對奶製品敏感,所以餐廳專登為我改咗個蜜瓜,呢度好細心值得加分。

其實中間仲有兩款手卷,火炙鰈魚同剁碎吞拿魚,味道唔錯,但因為係用手食所以就冇影相啦。仲有一碗海鮮湯,但其實只有海帶,味道係蕃茄麵豉湯,冇咩特色。

總括嚟講,呢個係 Omakase 嘅入門版,咁你當然唔可以同天鮨比,但我覺得用呢個價錢其實係值嘅。特別女店員嘅服務質素值得一讚。
2021-08-29
2021-08-12 1221 浏览
見沙田開左omakase 就心動試下雖然有鄰居話間野同隔離間seafood ghost 一個老闆 唔好expect太多食後的確如此.. 上網見到個價已經唔太update 而家晏晝係$388 $468 $568 (大概)叫左一平一貴 (分別在於刺身同多兩件壽司)老實講 份量係夠 男仔都飽但相信食得omakase應該有要求既 食材真係好普通 絕對無驚艷 大部分都會係大型超市搵到既壽司種類 而且大部分都係經過調味 炙燒 唔太食到鮮味 有點可惜 (相信亦因食材不太鮮) 見好多都準備哂係碟.. 醋飯唔係普通白色嗰種 唔太啱口味..師傅唔知係因為哩d飯太痴手 所以成手都係.. 但砌出嚟都散散地不過事實上 如果當佢係壽司拼盤咁食就要求無咁高既 不過其實沙田日本野都有好多選擇啦睇下個甜品都知唔太吸引 集團式扮小店感覺老實講 唔算貴 但唔應該貪平試 師傅同staff都nice 既除左食物麻麻12-1330 短過lunchtime 坐得超逼 環境好細 播緊隔離d廣東歌🤣
見沙田開左omakase 就心動試下
食後的確如此..

上網見到個價已經唔太update
而家晏晝係$388 $468 $568 (大概)
叫左一平一貴 (分別在於刺身同多兩件壽司

老實講 份量係夠 男仔都飽
但相信食得omakase應該有要求既
而且大部分都係經過調味 炙燒 唔太食到鮮味 有點可惜
(相信亦因食材不太鮮)
見好多都準備哂係碟..

醋飯唔係普通白色嗰種 唔太啱口味..

睇下個甜品都知唔太吸引 集團式扮小店感覺

老實講 唔算貴 但唔應該貪平試
師傅同staff都nice 既
除左食物麻麻
12-1330 短過lunchtime 坐得超逼 環境好細
播緊隔離d廣東歌🤣

2021-08-06 986 浏览
鮨釧同朋友慶祝生日,食豪D,去左石門鮨釧食Omakase 😍😍銀鱈魚壽司😋我好鐘意食銀鱈魚,成日去餐廳都必叫,今次廚師發辦竟然都有,銀鱈魚壽司好好食,銀鱈魚好新鮮,肉質嫩滑,魚味重,正呀!❤️🥰中拖羅😋顏色粉紅,賣相好靚,油脂剛剛好,非常甘香,食入口係入口即溶👍🏻👍🏻左口魚裙邊😋左口魚裙邊係左口魚入面最好食的部份,食入口層次豐富,好有咬口感,味道濃郁甘香,我同朋友都讚不絕口🙆🏻‍♀️❤️🥰整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5抵食:4/5地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖
鮨釧

同朋友慶祝生日,食豪D,去左石門鮨釧食Omakase 😍😍

銀鱈魚壽司😋

環境:5/5
抵食:4/5

地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖
2021-07-30 974 浏览
朋友生日佢响沙田返工,成日都食新城市廣場, 好食果D餐廳又冇得book位,咁就揾吓有乜好食…. 見到呢間日本omakase 餐廳, D午餐omakase 都有好多人話好食, 同埋價錢合理, 咁就book 咗去到D experience 有D混亂,門口姐姐有D 手忙腳亂, 再加上呢間餐廳真係好細, 得9個位, 心諗唔通中伏?! 諗住輸人唔輸陣,叫個最貴嘅12件omakase補返… 話哂都係同朋友慶祝生日!然後師傅響我哋面前整, 好有心機, D嘢嚟又細心講解, 每件壽司嘅魚生都好特別同新鮮, 處理手法或者醬料配搭一流… 我最鐘意係佢一開始個魚生, 三種魚質地都唔同, feel 到師傅對食物嘅認真🥰另外佢哋比咗個surprise甜品我哋慶祝生日🥳🥳🥳呢餐食得好開心, 500幾蚊一個人響沙田食有D貴, 但師傅對食物嘅認真, 係值回票價!

另外佢哋比咗個surprise甜品我哋慶祝生日🥳🥳🥳

生日甜品拼盤
魚生  -  八爪魚+䲠魚+鱈魚
生日甜品拼盤
魚生  -  八爪魚+䲠魚+鱈魚
2021-07-29 762 浏览
照燒真明鰹🐟魚肉嫩滑,味道甘甜鮮美而清雅。金目鯛🐠入口柔嫩細膩,新鮮肥美,帶有豐盈油脂,肥而不腻。櫻花木煙熏太刀配鹽水海膽🌸將注滿櫻花木煙的玻璃罩捧到客人面前,然後慢慢打開,散發出陣陣煙燻香,極具視覺效果,鮮味在口腔內爆發,令人回味。蕃茄凍湯🍅味道清涼清爽,相當開胃,做前菜一流!蜜瓜+胡麻紫薯卷+柚子厥餅🍈🍠蜜瓜正值當造期,質感軟嫩,入口香甜多汁;卷蛋濕潤軟綿,內層的忌廉香濃幼滑,每一啖都帶有陣陣香濃紫薯味,甜度適中。
照燒真明鰹🐟
魚肉嫩滑,味道甘甜鮮美而清雅。

金目鯛🐠
入口柔嫩細膩,新鮮肥美,帶有豐盈油脂,肥而不腻。

櫻花木煙熏太刀配鹽水海膽🌸

蕃茄凍湯🍅
味道清涼清爽,相當開胃,做前菜一流!

蜜瓜+胡麻紫薯卷+柚子厥餅🍈🍠
2021-07-24 840 浏览
同朋友叫咗$388 Omakase, 食材好新鮮而且味道好好,最鍾意嘅係佢小店只有幾個位,廚師好專心咁serve 我哋但又毫無壓力感。掛住傾偈,有幾件壽司忘記咗拍照添 會再幫襯
  • Omakase
2021-06-28 1360 浏览
第一次打去訂座時被告知已滿額了!心想不如試試要求餐廳給我一個waiting list,看看有沒有luck 喇!豈料真的在訂座當天黃昏收到餐廳電話,並給了我一個後補的二人份!:)在沙田區確實甚少做omakase的日式料理,而鮨釧位處石門,又就近地鐵站,這個優勢應該有利他們的客源。今次打算以一個務實的budget試吓這家小店,並以沙田友支持一下沙田店的心來光顧!他們準中午十二時開門,一扇門後面就馬上看到約有十個吧枱座席圍繞著masters做食物的地方,坐位之間未算spacious,但是總算還有風味的!今天侍候我們的師傅叫Jordan,我們點的是「幸」set(HK$388/person),這未算是最貴的一款,但有十一貫壽司(包 1 x 手卷、前菜、海鮮湯及精美甜點拼盤)也理應可以飽腹了!魚生的選材及配搭算是中上,我特別鐘愛鯛魚、櫻鱒及中吞茸手卷,而壓軸的馬糞(green sea urchin)軍艦更是超值又超甘甜(因為師傅把海膽堆得滿滿的)!(他們於晚市有原隻紫海膽供應)整體來說,以午餐的omakase來作定調的話,味道和性價比都是冇得彈!下次有信心再來一round晚餐!
2021-06-25 1210 浏览
[鮨釧]自從屯馬線開咗,至發現原來石門都有好多美食,鮨釧係石門新開嘅日本餐廳,主打omakase,有齊多款食材,沙田友食日本菜又多一個選擇喇😆#赤崎真蠔生蠔肥美厚肉,有淡淡嘅海水味,加上creamy 嘅口感,唔需要過多調味料已經好好食#春魚+活帆立貝帆立貝一向係我最愛之一,佢嘅鮮甜話咗俾我知佢真係好新鮮😋春魚經過灸燒,表面嘅油脂溶化,更突出魚油嘅香味#深海池魚池魚賣相晶瑩剔透,魚肉結實爽口,味道鮮甜,細細品嘗會感覺到佢嘅油香,我鍾意!#蕃茄凍湯凍湯好適合夏天,用蕃茄做主調,口感更加清新,成個感覺好refreshing🙌🏼🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺鮨釧沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
[鮨釧]

#赤崎真蠔

#春魚+活帆立貝
帆立貝一向係我最愛之一,佢嘅鮮甜話咗俾我知佢真係好新鮮😋
春魚經過灸燒,表面嘅油脂溶化,更突出魚油嘅香味

#深海池魚

#蕃茄凍湯

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
鮨釧
沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
2021-06-25 871 浏览
今天和朋友慶祝生日,在朋友家附近找了這間主打廚師發辦的日式餐廳。這間餐廳在石門是很出名的,今天終於有機會試一試廚師發辦即是由廚師根據當天時令的食材給客人準備的菜式,真是緊張又期待我們點了$1580 的晚餐海膽杯 - 海膽杯份量多,鋪滿了整個杯。海膽色澤橙黃,味道濃郁,吃下去口感幼滑而嫩滑,非常鮮甜!照燒真明鰹 - 鰹魚魚皮煎得非常香脆,魚肉較白,肉質鮮嫩深海池魚薄切- 上面係黑醋昆布汁, 微酸的醬汁更能帶出魚的鮮味蜜汁蟹肉茶碗蒸 - 茶碗蒸的蛋非常嫩滑而且很重蛋味,配上帶甜的蜜汁蟹肉吃,令人吃不停口金目鯛 - 金目鯛魚肉甜香而濃郁,口感肥而不腻,一試難忘這一餐的食材吃得出是貴價新鮮材料,試得一試

我們點了$1580 的晚餐

照燒真明鰹 - 鰹魚魚皮煎得非常香脆,魚肉較白,肉質鮮嫩

金目鯛 - 金目鯛魚肉甜香而濃郁,口感肥而不腻,一試難忘

這一餐的食材吃得出是貴價新鮮材料,試得一試
2021-06-23 477 浏览
朋友一直都話好想食呢間omakase😍 一嚟係石門近佢屋企 二嚟餐廳環境都幾好 雖然唔係好大間 大概十個位 但師傅就可以更專注照顧每位客人😗 我哋叫咗晚市套餐 有好多海膽😘 呢度係其中嘅菜式紫海膽生拆松葉蟹腳紫海膽最近當造 比我哋平時常見啲馬糞海膽淺色 橙白色🤓 味道比馬糞海膽無咁強烈 清啲帶鮮味😋 見到一梳梳嘅海膽係海膽殼入面 好滿足💕 另外仲有拆松葉蟹腳 松葉蟹腳拆好晒肉 啖啖都好鮮甜🦀 櫻花木煙燻太刀配鹽水海膽打卡啱晒! 一打開個蓋時 啲仙氣走晒出嚟😎 其實太刀魚另一個名白帶魚 魚肉煙燻味重 魚油都多 魚肉質感結實😛 太刀魚配咗鹽水海膽 因為鹽水海膽以海水保存 無添加 比較重海水味外 仲特別帶到海膽甜味😚梳子魚梳子魚口感特別 雖然經過火炙 魚肉仍然軟熟😘 另外師傅已經將壽司飯加咗醬油 飯粒軟硬適中海鮮湯湯底濃郁 比較杰身 鮮甜甜品當日嘅甜品係哈蜜瓜+胡麻紫薯卷+柚子厥餅 好豐富🤤 哈蜜瓜近排當造 上次食omakase 都有 哈蜜瓜清甜多汁 真係好好味🍈 胡麻紫薯卷 蛋卷鬆軟 唔會好甜😆 柚子厥餅比較少見 我鍾意佢清甜 作一個好結尾

紫海膽生拆松葉蟹腳

櫻花木煙燻太刀配鹽水海膽

梳子魚

海鮮湯
湯底濃郁 比較杰身 鮮甜

2021-06-22 300 浏览
一放假就明白放假嘅好,想行邊條路自己選擇,想食咩自己話事😚今日我就想食蟹仔BB$1580 dinner set - Kushiro 分別有前菜小食,刺身7點,煮食,八件壽司,湯飲同甜品。我比較鍾意嘅係👇🏻🤪|赤崎真蠔|新鮮樂好creamy!!!|蟹肉豆腐麵豉 |豆香滑嫩。|土佐醋螢光魷魚|開胃鮮甜。|沢蟹|你睇吓佢哋兩隻喺度打摔角!|羽太|蓋上油漬飯, 魚香飯香!|大拖羅|帶拖羅有半個手板咁大,肥美鮮甜!整體來講,食物材料新鮮,食到飽飽好滿足!餐廳座位唔多,店員服務周到,食物上菜都幾快,Keep住長食長有!😂性價比絕對唔輸蝕過出名嘅日本高級餐廳,不錯不錯!
一放假就明白放假嘅好,想行邊條路自己選擇,想食咩自己話事😚

今日我就想食蟹仔BB

$1580 dinner set - Kushiro
分別有前菜小食,刺身7點,煮食,八件壽司,湯飲同甜品

我比較鍾意嘅係👇🏻🤪

|赤崎真蠔|新鮮樂好creamy!!!
|蟹肉豆腐麵豉 |豆香滑嫩。

|土佐醋螢光魷魚|開胃鮮甜。
|沢蟹|你睇吓佢哋兩隻喺度打摔角!

|羽太|蓋上油漬飯, 魚香飯香!

|大拖羅|帶拖羅有半個手板咁大,肥美鮮甜!