2009-06-09
和太太去"涛"已经食佐好多次, 每次都感觉不错. "涛"的第一印象, 系间黑店! 无错, 门口黑妈妈好难睇到入面, 入去后又黑妈妈(装修), 明乎其实的"黑"店, 第一次食时有d惊惊地唔知会食到d乜野. 但食过第一次后, 之后再去己经有信心了.每次去一坐低就有人serve日本茶, 同每人一小碟当日日本小食, 经常不同, 食过有海带, 豆干等, 都很鲜味.我个人觉得, 第一西环呢区人流无铜锣湾等旺区等咁多人, 所以鱼生, 我有d保留, 系涛食的鱼生, 一般ok, 但唔平. 要食鱼生, 我唔会去涛.但我次次去涛都会食佢地d日本料理/晚餐, 个人觉得值得介绍的如下: 面士青瓜, 一粒粒又入味的面士, 配上新鲜的青瓜, 每次必叫的前菜.牛脸肉. 鲜味又够淋, 一分钱一分价, 值得的.日式炒饭, 够大碟, 而且次次即叫即炒, 上枱次次都wok气十足, 如果得两条友, 食得完的话一定饱.鱼汤乌冬, 呢个要推介, 已经有好多位食家推过唔多讲啦, 但记住系一分钱一分货.其他都有好多唔错, 不过建议点菜时问经理 (要个男仔打吠果位) 问佢今日有乜推介新鲜正野, 有时会有惊喜.仲有两点补足:一开车去的话,
牛脸肉. 鲜味又够淋, 一分钱一分价, 值得的.
仲有两点补足:
一开车去的话, 晚食时间, 10次去9次都有位, 泊正佢正门口, 但有时会有差人抄牌, 会有人系门口睇水叫走鬼, 几好. (唔系100%唔抄牌的, 我有见过, 但未试过有事.)
第二点系系佢好多时晚饭时间俾人book晒位, or 俾人(唔点乜公司)book场开p, 己试过好多次无book位中去撞到正一正俾冇晒位, 要帮衬旁边间越南餐厅.