2013-03-10
忽然好想吃海鲜,但老公喺屯门收工入西贡会好晚,可能乜都卖哂,其他地方又唔熟,老公忽然醒起饭堂附近有间食蟹的,每次经过都会望下,不如去呢间啦!由于我近,去到攞位都系7点多,冇乜人开餐,所以唔驶等位,不过坐下坐下就已 fill up 大部份枱,可能因为有一半俾人包左场,所以显得好少位啦!个格局有点像普通酒楼,甚至有点老牌酒楼 feel ,我呢期好 like 怀旧,所以觉得好 ok!!!老公未嚟,先点个堂灼海哲头(HK$38)做餐前小吃啦!个辣椒豉油几好味,但我更爱 Wasabi,请经理帮我问大厨攞啲嚟点,可以辟腥之余亦带出鲜味。除左大餐牌外,仲有特惠小菜餐牌,都算经济,如豉椒炒蚬﹑鱼汤浸辣蚬都系HK$58,即刻点番个啦!另外点了芝士(汁)椒盐鲜鱿(HK$88),虾酱蒸猪颈肉($58),蟹油炒面(HK$68),梗系唔少得是晚主角避风塘炒蟹啦!只蟹有点像斯里兰卡肉蟹,但我唔知系唔系,HK$25一両,我地两个人点只细既都26両,即HK$650一只!佢有几只生蟹样本俾客睇大小,唔错!讲番碟蟹,上桌比预期中细,只见好多艇酱,但个蟹钳都系啖啖肉既算鲜甜,但比起星州吃既无招牌胡椒蟹仍有距离。鱼汤浸辣蚬个
鱼汤浸辣蚬个汤好像胡椒猪肚汤,冇鱼腥味,唔吃鱼既我都丧饮,蚬既份量足,但有啲吐砂唔够,都食到有砂粒。
芝士椒盐鲜鱿好好味,芝士汁算浓之余又唔会整腍个鱿鱼,啲汁又可以捞饭,正!
蟹黄油炒面就冇蟹黄味,像普通既豉油皇炒面,面炒得干身,但你话用蟹油炒㖞...唔知有咩分别,又冇蟹味既!收我 HK$68感觉有点不对板... 一系你当普通豉油皇炒面嚟食,你会开心啲既...
虾酱猪颈肉唔够虾酱味,味道一般,因为得两个人,太多野食,呢碟打包回家做第二餐好了!
是晚免费甜品为木瓜雪耳,虽然我唔食,但好少酒楼会送呢啲滋补糖水呢!
我还想试佢既咕噜肉﹑沙拉骨﹑ wasabi 牛柳等,所以下次还会再去的!
题外话/补充资料:
侍应服务不错