2020-11-01
大埔其实真系好少高级西餐厅,今日食咗呢一间,价钱唔算太贵,而且啲嘢都相当好食。餐厅嘅布置都几好,环境几优美,入去可以坐楼上,我觉得楼上更舒服。我食𠮶个系一个商务午餐,呢个商务午餐唔算太贵,连埋加一服务费的话,大概每人都系120、$130左右。一开始嘅时候,餐厅可以有沙律或者汤俾我哋拣,我就拣咗汤,因为我想饮粟米汤。而佢哋嘅粟米汤唔系用罐头整嘅,而系用粟米加忌廉,加水搅拌而成。之后就到主菜嘅部份:我自己就食咗个照烧汁烩牛腹柳条阔条面,佢一嚟到嘅时候,我已经闻到好香嘅牛柳味。而且食落去嘅时候,牛柳一啲都唔轫,好香好好食,阔条面亦都比较硬身,连埋香浓酱汁一齐食,真系几好食。我朋友就食咗个香煎西班牙猪柳配一个薯蓉,呢个西班牙猪楼啲肉非常爽,而且配埋特色秘制酱汁,再加埋劲香牛油味嘅薯蓉一齐食,成个感觉就提升左一个好高嘅层次。餐厅甜品嚟咗个布朗尼,几好食,甜甜的,再配左美禄粉,几好食。饮品方面,我哋加咗$12 ,饮咗一杯苹果汁、同埋红菜头苹果汁。
之后就到主菜嘅部份: