2019-11-24
晚上八点多到Megabox,但到到都仲好多人排队等位,想快食一餐,见拉面应该会快等到,结果前面有6个人,等了唔洗5分钟就有位。由于唔太饿,所以一人一碗拉面再加一个沙律便够。沙律:感觉新鲜,另外只烚蛋应该是日本蛋,蛋有蛋味😂我点了最普通的豚骨拉面,觉得第一次食应该就要食招牌吧!份量对女生刚好,一上枱,就见到碗面凝固了一片膜,感觉汤底好有骨胶原甘。有两片豚腩叉烧(可以选豚肩叉烧),第一啖入口已食到一口烧过的味,虽然第一层是肥肉,但唔会觉得肥腻,有猪肉香味,不错!拉面是幼面,令我谂起一兰拉面。同行朋友点了樱花虾龙虾汤拉面,好多樱花虾,试了一啖都几有虾的咸香味,但龙虾味唔觉,基本配料是与我碗豚骨拉面一样的。临走前,听到厨房传一把男人讲日文声,唔知系未真系日本人打理?整体感觉良好,见隔离男士食石头饭,都貌似几好食!只是整间店好开放式,好多人路过,适合快食快走,唔适合倾计,但以味道黎讲,这间店可以Encore😊
由于唔太饿,所以一人一碗拉面再加一个沙律便够。
沙律:感觉新鲜,另外只烚蛋应该是日本蛋,蛋有蛋味😂