2019-06-07
好少去美孚食饭,朋友住美孚,我话想食日本野,佢话喺美孚食。咦,乜美孚有日本野食架?去到先知喺美孚新邨附近。我同朋友两个人就嗌左个「京都二人前料理」。先黎嘅系「芒果蟹子沙律」。好清新呀!睇落细细碟但食落好足料。通常食沙津都唔会觉得饱,但食完呢个沙津竟然有少少饱,证明师博一d都无偷功减料!👍🏻食嘅时候D蟹籽喺个口入面爆开,口感好丰富呀!「京都五点刺身」舌拿鱼一d都唔鯹。店员推廌我食鰝鲹鱼,重突登比碟芥辣鼓油我,话系专系比鰝鲹鱼点。个芥辣鼓油落左酸汁,食落完全唔觉辣,反而食到酸酸地味道好似醋咁,点喺鰝鲹鱼上面更加将鰝鲹鱼嘅鲜带到出黎呀!生虾好新鲜,肉质挺身,问店员先知呢只虾叫牡丹虾。带子肉质滑溜。「杂锦寿司」有赤身、佐口鱼、象拔邦同海胆。佐口鱼落左葱、辣萝卜肉同埋酸汁,店员话唔使点鼓油都得因为本身已经好够味。象拔邦硬身爽口。我唔多钟意食海胆,是关觉得海胆好鯹好臭。呀,但呢只海胆入口完全唔觉得臭!好奇问下店员先知呢款海胆系加拿大海胆。佢话贪佢产量同味道稳定。欣赏师博对食材嘅要求同执著。「铁板鹿儿岛蒜香和牛粒」肉同脂肪比例完美,入口融化,好juicy,唔会太腍有咬口。配菜有洋葱同粟米。洋葱好甜唔
我同朋友两个人就嗌左个「京都二人前料理」。
「铁板鹿儿岛蒜香和牛粒」肉同脂肪比例完美,入口融化,好juicy,唔会太腍有咬口。配菜有洋葱同粟米。洋葱好甜唔会炒到㶶晒好有水份。