2022-05-30 117 浏览
平日可以同老公出游,就去下元朗探下啲新小店。见到喱间拉面店零负皮,仲要系鸡白汤为主,就不如试试佢。老公之选:盐鸡白汤沾面(配热面)鸡白汤味道够浓,配料份量足够,有木耳,口感爽脆,份量亦都颇多;有鸡肉3片,肉质嫩滑,带有黑椒香味;有溏心蛋一只,流心度一流,带有蛋香;而所配嘅面,就同普遍的沾面一样,挂汁度适中,但份量就比好多拉面店多,女士食的话,可能会偏多(其实店员都有温馨提示,问我啲面需唔需要少啲份量,但由于我食唔晒系可以俾埋我老公食,所以我就要返正常份量)。整体味道绝对合格,但就欠缺啲惊喜(可能之前食过啲比较神级嘅鸡白汤拉面)。如果个汤可以再热多啲,我就会觉得更好,由于食到尾段,个汤嘅味道开始有啲变,变得有啲啲怪味,我觉得系因为温度嘅问题。(溏心蛋嘅流心度绝对系Me之选: 海老味噌沾面(配冻面)海老味噌比鸡白汤味道更浓,配沾面就正喇,但唔知点解海老味噌个汤系少啲嘅,好惊食到尾唔够汤至于配料同其他都同鸡白汤嘅一样。由于今日天气都好热,所以我系点左配冻面,但由于汤嘅温度唔够热去维持到最后,所以最后就好似变咗食冷面喇所以我系有少少后悔点左冻面嘅。但后来我发现佢枱面上有两樽酱汁,其中一樽我估系

老公之选:盐鸡白汤沾面(配热面)

盐鸡白汤沾面

(溏心蛋嘅流心度绝对系

Me之选: 海老味噌沾面(配冻面)

所以我系有少少后悔点左冻面嘅。但后来我发现佢枱面上有两樽酱汁,其中一樽我估系黑蒜汁,捞落去啲冻面度食,又有另一番风味㖞

海老味噌沾面

另外,仲点左个饺子,冇咩特别,味道普通
饺子

整体而言,味道绝对合格,但就冇太大惊喜!但未食过嘅,都可以去一试,支持下啲小店!总好过成日去啲连锁店,食啲公式化嘅味道丫嘛!

2022-05-30
午餐