是日因为有朋友就黎走咁就成班去左食法国菜,最后拣左La Parole,呢度环境唔错,几适合品酒,朋友梗系都开左d酒高兴下,不过我真系唔系太识,饮左少少就放弃左,唯有专注食。经过waiter详细讲解后,我地个个都系叫Discovery Menu,由大厨决定,起码唔使自己谂。是日Appetizer系Foie Gras,小女真系未试过咁大件Foie Gras,以前食果d都系细细件一啖就冇所以一见到就好开心,虽然大大件,不过一d都唔油腻,煎得岩岩好,唔会太㶶而又够脆,入面都是热辣辣同软淋淋的!而汤系龙虾汤,味道够浓,入面都几多龙虾肉,虽然好足料,不过唔会好似出面果d好”杰”咁,所以饮完都唔会顶住仲有雪葩食,用黎清一清味蕾,几细心wo又主菜有2道,第一道系忌廉白酒龙虾,又系啖啖肉的一道,虽然唔系好识食,不过食得出几新鲜,忌廉汁味道重,食完即刻饱左d而第二道主菜系牛仔柳配黑松露薯蓉同烧烤汁,个牛仔柳好嫩同够软熟,而黑松露配薯蓉都真系第一次食,黑松露好香令到成个薯蓉都香喷喷,加埋红酒汁就有几个层次既味道,几特别,系是日最爱!!不过最衰冇得散叫,要睇彩数,因为discovery日日唔一样最后个甜品系士
仲有雪葩食,用黎清一清味蕾,几细心wo又
最后个甜品系士多啤梨奶冻,奶冻中间有d士多啤梨cake同sauce, 奶味唔太重,唔会抢左士多啤梨味,而士多啤梨都系食得出系新鲜既
个discovery set真系好多野食,食到我地个个都叫哂饱,餐茶都差d饮唔落,不过呢度就真系几适合gathering,食物同环境都唔错,有机会下次再黎