2017-05-18
约咗朋友出旺角行街,突然想食甜品,就发挖咗呢间有米芝莲推介食品的店铺。见到拿破仑同心太软都有米芝莲推介,当然要试下啦。餐牌上的窝夫也很吸引,所以叫埋当晚餐食。每碟甜品上桌时的卖相也十分精美。士多啤梨窝夫 $62窝夫温笠笠,外层好香脆,内层软绵,仲有阵阵蛋香。伴有糖浆和士多啤梨雪糕,将雪糕涂上窝夫食,同时感受冷热口感,味觉层次更丰富。士多啤梨亦很新鲜。紫薯心太软伴雪糕 $64本来想试绿茶心太软,因为系米之莲推介,但系因为朋友唔食绿茶,所以就拣咗同系的紫薯心太软,作为紫薯控嘅我,呢款亦十分吸引,第一次见到心太软有紫薯口味。心太软嘅精髓当然系外层香脆,外层流心啦。一切开,紫薯浆即刻涌出来,流心程度合格。蛋糕的外脆内软度十分出色。紫薯浆的紫薯味很浓郁,食到一粒粒的紫薯肉。连雪糕球都配埋紫薯口味,夹晒!芒果拿破仑 $62压轴上桌的是米之莲推介嘅芒果拿破仑。米之莲推介果然名不虚传,拿破仑厚得来又很脆,配上甜又多汁嘅芒果,超赞。食完再食返啖伴碟嘅芒果味雪糕,好幸福。有锯齿嘅匙羹很特别,食雪糕更加得心应手。店员很友善,喜欢店铺有梳化位可以放手袋,同朋友相聚轻食嘅不错地方。可以下次再来试一试米之莲推介嘅
每碟甜品上桌时的卖相也十分精美。
士多啤梨窝夫 $62
紫薯心太软伴雪糕 $64
芒果拿破仑 $62
有锯齿嘅匙羹很特别,食雪糕更加得心应手。
店员很友善,喜欢店铺有梳化位可以放手袋,同朋友相聚轻食嘅不错地方。可以下次再来试一试米之莲推介嘅绿茶心太软伴雪糕。