2022-09-22
食日式烧肉,想食得特别啲。被焰🔥嘅名物!菠萝渍钻石和牛胸腹肉!所吸引,决定食一食呢个名物。名物!菠萝渍钻石和牛胸腹肉! 外貌极抢镜,整片和牛胸腹肉盖系大半个菠萝上。 Pineapple + Beef? 两样都系烧烤必点,但估唔到咁夹。谂返中学Bio,菠萝有酶(enzyme),有助分解蛋白质,令牛肉更软嫩。店员主动帮我地烧,废村只系等食。一放,和牛胸腹肉系铁板上,菠萝淡淡酸味扑鼻而来。一剪,见到粉嫩嘅红色同涌出来嘅肉汁。滋滋炸炸,又系滋味嘅声效。一食,就黎可以用爆肉汁黎形容,和牛胸腹肉极柔软。果然系名物,必食!大半个菠萝唔会被浪费,一早已割开一条条,方便我地烧。另一必食系和牛寿司。店员即席系我地面前火炙和牛,十足一个火show。见住和牛慢慢由粉红转棕红啡,慢慢卷起,好治愈。可能同人一样,和牛受磨炼,变得更好。经火炙,和牛油脂平均呢点被发挥,油脂更出、更香浓,令人回味无穷。除咗两大必食,亦点咗特上牛小排、厚切钻石牛舌同埋块肉!五花肉。特上牛小排,烧汁带甜,肉味亦好出。烧牛舌盐味恰到好处,加少少柠檬酸汁更清新。口感有弹力。块肉!五花肉用简单腌料,食到食材嘅原味。烧完唔会过分油腻。有肉当然有饭
名物!菠萝渍钻石和牛胸腹肉! 外貌极抢镜,整片和牛胸腹肉盖系大半个菠萝上。 Pineapple + Beef? 两样都系烧烤必点,但估唔到咁夹。谂返中学Bio,菠萝有酶(enzyme),有助分解蛋白质,令牛肉更软嫩。 店员主动帮我地烧,废村只系等食。一放,和牛胸腹肉系铁板上,菠萝淡淡酸味扑鼻而来。一剪,见到粉嫩嘅红色同涌出来嘅肉汁。滋滋炸炸,又系滋味嘅声效。 一食,就黎可以用爆肉汁黎形容,和牛胸腹肉极柔软。果然系名物,必食! 大半个菠萝唔会被浪费,一早已割开一条条,方便我地烧。
另一必食系和牛寿司。店员即席系我地面前火炙和牛,十足一个火show。 见住和牛慢慢由粉红转棕红啡,慢慢卷起,好治愈。可能同人一样,和牛受磨炼,变得更好。 经火炙,和牛油脂平均呢点被发挥,油脂更出、更香浓,令人回味无穷。
特上牛小排,烧汁带甜,肉味亦好出。
烧牛舌盐味恰到好处,加少少柠檬酸汁更清新。口感有弹力。
块肉!五花肉用简单腌料,食到食材嘅原味。烧完唔会过分油腻。
有肉当然有饭,简简单单黎个幸福!生蛋拌饭配渍海苔配烧肉已经好幸福。
首尾呼应,点咗冲绳菠萝梳打,完成充满菠萝嘅晚饭。