2020-07-22
楼高两层既 家.啡 位于大美督芦慈田村 可以由大埔墟站搭小巴 落车再暴晒多8至10分钟就会到 (烈日当空 建议大家带返把遮)小店设有室外室内位置 四周都系花花草草 只提供轻食、咖啡、花茶 楼上打卡都唔错 当日电话完全收唔到 而小店wifi正好坏左 真系可以完全放低电话 珍惜同朋友既每一个moment平日去都几乎满座 建议如果周末去 最好book定位 当日小店一人打理 所以食物同饮品 都要等耐小小最低消费一杯饮品▪️日式士多啤梨芝士蛋糕 $70芝士蛋糕口感较软 略嫌唔够绵密细致 芝士味偏淡 饼底偏碎芝士蛋糕上淋有士多啤梨酱 当中加有唔少果肉 酸酸甜甜 真材实料 成功扳回唔少分数个人认为定价较为进取 性价比偏低▪️Ice Blueberry Soda $65卖相真心唔错 望到都觉得清凉饮落就系Syrup加梳打水既味道 带薄荷叶清新既香气 当中加有唔少蓝莓 但单吃蓝莓 味道亦唔算太突岀▪️泰国蓝碟豆花斑兰香草茶 $65花茶用上蓝碟豆花作天然色素 颜色会随时间变得越黎越深 由绿色蓝色变成紫色 花茶饮落有小小似唔甜既凉茶 略嫌摆耐左会有啲涩 就真系唔系我杯茶整体而言 饮品大多索价60多大元 蛋糕定价亦
最低消费一杯饮品
▪️日式士多啤梨芝士蛋糕 $70
芝士蛋糕口感较软 略嫌唔够绵密细致 芝士味偏淡 饼底偏碎
个人认为定价较为进取 性价比偏低
▪️Ice Blueberry Soda $65
卖相真心唔错 望到都觉得清凉
▪️泰国蓝碟豆花斑兰香草茶 $65
整体而言 饮品大多索价60多大元 蛋糕定价亦较为进取 (无做足功课 原来小店主力做咖啡 当日两杯饮品都比较失望)