2010-06-13
星期五放饭的时间, 师傅唔知挑起左条咩根, 竟然好有瘾地黎左呢头揾食, 但其实师傅心知呢度冇咩选择; 入到去商场好快地兜左个圈, 最后就决定黎呢间餐厅度食个午餐; 点解黎呢间餐厅? 其实冇解, 最主要系师傅未黎过所以『想试』, 于是就行去门口攞位!报上人数唔使等, 侍应即刻带位入座; 一坐底师傅见到有是日午餐, 不过似乎冇咩边款吸引, 于是就睇下个主餐牌, 最后师傅比咖哩摄住左, 于是决定柯打咖哩, 但配咩好呢? 本想要咖哩牛肉, 但最后拣左吉列猪扒, 皆因师傅唔明点解猪扒会贵过牛肉, 所以想试下个吉列猪扒; 再加廿二蚊跟埋餐, 就有餐汤同餐茶!等左一阵咖哩吉列猪扒饭同餐汤同时登场, 于是师傅先试下个餐汤, 餐汤冇得拣得一款, 系忌廉汤, 汤料洋葱甚多, 虽知师傅一向都唔食洋葱, 所以呢下真系未见官先打三十大板, 但点都要饮下个汤, 忌廉汤唔杰亦唔稀, 调教得治到好处, 而洋葱真的煲左好耐, 皆因汤里洋葱味唔浓, 令师傅都可以饮到, 食饭前饮下汤湿下个口, 系会令胃口大增, 对跟住落黎吃个饭系好有帮助!饮完个汤, 师傅再试下个咖哩吉列猪扒饭, 卖相真的十分吸引, 浓浓的咖哩汁, 十分惹
饮完个汤, 师傅再试下个咖哩吉列猪扒饭, 卖相真的十分吸引, 浓浓的咖哩汁, 十分惹人好感, 未食先加分,再试下味道, 咖哩真的十分香浓, 辣辣的非常惹味, 呢种咖哩味道亦系欣赏的, 捞饭一流, 吉列猪扒唔系好大块, 斩件上增加好感, 吉列猪扒炸得十分香脆, 而肉质非常松软, 炸完后肉身唁干身, 配上咖哩汁份外惹味, 非常不错; 唯一要弹系份量较小, 师傅食得饱但未算最饱! 冻柠茶竟然冇冰, 入口微冻但未见清凉, 茶底虽浓, 但浓中带涩, 除了涩之外就, 别无其他味道, 餐茶略为失色!
总括黎讲食物质素颇好, 环境清洁干净, 服务有礼, 价钱唔算平, 六十六蚊份咖哩吉列猪扒饭, 再加廿二蚊, 埋单连加一就九十有七, 比埋贴士啱啱一旧, 抵食程度一般, 偶尔一餐师傅都觉得接受到; 师傅觉得喺呢个环头普普通通一餐都要四十至五十蚊, 比多少少有服务有水准都唔错, 加上是日为世界杯揭幕, 午膳时吃番餐好亦不为过, 有机会师傅一定会再黎, 笑脸值得一比!