2020-06-07
日本酥皮苹果批著重外皮松脆、内里嘅苹果鲜甜,之前系sogo开左RAPL,今次Mille Mele就开咗系times square对面,红色的一个小店舖,系日本东京横槟过江龙,而且还声称系世界第一苹果批。今日系铜锣湾同朋友食完饭,仍然未够饱,还想吃小食,正当谂紧食咩好之际,就谂起呢间过江龙。店舖设在时代广场后面,唔难寻找,加上店舖红彤彤嘅装横,系远处都已经见到。店舖内的装修十分日系,灯光柔和,比人舒服嘅感觉。除左苹果批,仲有千层一口酥,但由于食完午饭,所以今次只系试咗苹果批。世界第一苹果批 $36 (7/10)酥皮卖相胀卜卜,微暖嘅苹果批,酥皮松脆,咬入口有几个蜂巢咁,几有空气感。至于,馅料系以吉士酱配忌廉,配搭新鲜苹果,吉士酱加忌廉令苹果批口味creamy、幼滑,味道适中,唔会盖过咗苹果本身嘅鲜甜,苹果粒味道清甜多汁,切得大大粒有咬口。
世界第一苹果批
世界第一苹果批 $36 (7/10)