2018-06-21 80 浏览
经过海港城,见到呢间问鼎米之莲星星的拉面店,由于吹嘘到世界第一,所以忍唔住去试下,加上见到吾需要排队。类似日本拉面店,入到去先同店员点菜,之后佢就会安排你入座啦。盐味叉烧拉面今次挑选左盐味拉面黎品尝,先试淡汤先,我记得我系饮左三淡......原因系汤同我想像中又或者以往食过既都唔同味道。世界第一,应该系想话颠覆传统,佢沿用了黑松露加洋葱系汤入面熬制,所以带点西式味道。但呢种西式味道,坦白讲,同日式拉面并唔系话好夹。汤,始终略嫌偏淡味,虽然好大黑松露口味,只能说味道独特。叉烧一般,拉面则沿用幼身面条,系成功吸取汤的味道,但始终盐味拉面,都真系偏淡,而且无佢吹捧得世界第一甘厉害。

盐味叉烧拉面
盐味叉烧拉面