2016-06-20
1968 浏览
细个贪新鲜食过间墨西哥餐厅,碟碟都辣到喷火,成晚都唔知自己食过D咩,之后就一直冇再食过。直到最近有朋友话想试,于是去左湾仔既 Verde MAR,再战墨西哥菜。Jarrito系店员推介下拣左杯Cocktail试下。杯既外型好特别,系由墨西哥空运到港既陶泥杯,有保冷效果,而且杯上唔会有水珠,唔怕整湿只手。而味道方面清甜中带点酸,酒精浓度不高,易入口,女士们应该会喜欢。Agua Chile Snapper外型有点似平时食既生虾刺身,不过虾就变成鱼。红鱼刺身几有咬口,口感都爽,同平时食日式刺身好唔同,加埋青柠带有清新既味道,不过就辣左少少。Chicken Wing Habanero外表似系普通既鸡翼,其实系全世界第二辣既鸡翼,因为个酱汁系用左全世界第二辣既辣椒做。起初咬左两啖,仲以为冇咩料到,点知之后辣味系喉咙涌出黎,辣到喷火,钟意食辣既朋友一定要挑战。Whole Chargrilled Chicken原只烤鸡用木板放上枱,我地一度怀疑过系咪食得晒。外层烤金黄色,微脆既鸡皮入面既肉质意想不到咁嫩滑,连平时既鸡胸都唔会好鞋。而且用左墨哥特色香料Achiote腌制,腌得几入味。题外话,由于腌制需
原只烤鸡用木板放上枱,我地一度怀疑过系咪食得晒。外层烤金黄色,微脆既鸡皮入面既肉质意想不到咁嫩滑,连平时既鸡胸都唔会好鞋。而且用左墨哥特色香料Achiote腌制,腌得几入味。题外话,由于腌制需时而且即叫即焗,未必晚晚都有足够数量供应,预订比较稳阵。
好多墨西哥餐厅都会有Churro食,即叫即炸,热腾腾既Churro上洒上玉桂粉,有阵阵既玉桂香味,加埋浓郁既朱古力酱,外脆内软好好食。