2024-05-19 31 浏览
东涌呢个死城仔,夜晚9点几就冇咩嘢食,仲开紧嘅食肆十间有九间都黑口黑面咁招待你。如果想9-10点揾嘢食,我多数会去元気,环境算舒服,嘢食都尚算可以。三文鱼寿司麻麻地,下次试吓油甘鱼。最正:    - 鳗鱼好滑    - 螺肉爽口,味道唔错    - 钟意饮佢哋啲汤,尤其系鱼汤,比味增汤仲好饮仲有心    - 鱼子唔新鲜    - 乌冬加温泉蛋,必食    - 墨鱼咀,香口嘢经过接近一粒钟坐过山车咁嘅车程,终于由大澳返到东涌。一落车就已经谂住食元気,原本想用手机app攞飞,点知个app又死。好彩嚟到餐厅仲有位,唔使等就可以坐低食。炸墨鱼咀 $35:热辣辣嘅墨鱼咀几大粒,炸得好香口而且口感爽弹,唔错。每次嚟元気都叫差唔多𠮶啲嘢,军舰三味、辣味三文鱼同辛辣长鳍吞拿鱼之类都系一贯水准。不过佢哋新出嘅汁烧油甘鱼,葱花蒜片落得太多,食落去净系食到葱蒜味,油甘鱼原本嘅油香就食唔出。仲有炙烧左口鱼裙边,俾人烧到断开两截,食落去净系得油腻感,食唔返以前𠮶种香气。至于第一次试元気嘅厚烧玉子,表现令人失望。始终觉得和花亭(已经执咗)嘅厚烧玉子先系最好食。有弹,都有赞嘅。带子食得出鲜甜味,而且肉质都几厚。大满
三文鱼寿司麻麻地,下次试吓油甘鱼。

最正:

- 鳗鱼好滑
    - 螺肉爽口,味道唔错
    - 钟意饮佢哋啲汤,尤其系鱼汤,比味增汤仲好饮仲有心
    - 鱼子唔新鲜
    - 乌冬加温泉蛋,必食
    - 墨鱼咀,香口嘢

有弹,都有赞嘅。带子食得出鲜甜味,而且肉质都几厚。

大满足三文鱼腩,油花虽然唔算好丰腴,但系以$10嚟讲已经算超值。

最后叫咗碗日本温泉玉子乌冬,估唔到面条爽弹,同温泉蛋捞匀之后,多咗几分蛋香味,口感嫩滑好多,俾个like佢。本来仲谂住叫杯煎茶雪糕,但明明雪柜有货,店员居然话雪糕俾人hold起咗。咁奇怪嘅,唔食算数。

临近2016年,元気会员惠顾满$250可以获赠2016年枱历一本,入面附有12张优惠券,用嚟享用折扣同美食。2016年都要继续食元気喇~