餐厅: 新源興燒臘茶餐廳
资讯:

2017-08-17 3219 浏览
虽然公司系附近,但次次都系去隔离果间食粥,依度一次都未去过.依间舖头伙记得几老实,我点咗个梅菜扣肉饭,话要跟汤.佢话唔记得开炉,所以汤唔热架㖞,使唔使转饮品.因为天气热,汤凉少少都无所谓啦,我咪照要汤啰.汤送到既时候我都预佢系凉甚至系冻既,点知完全无问题㖞.同我系出面饮既一样吖,唔系热到大滚咁解啫. 好彩无转饮品,菜干汤有淡淡菜干香味,微酸,但我觉得对菜干汤嚟讲系正常既.可能因为肉少,汤唔够甜.梅菜扣肉饭到喇,先唔讲肉,终于午饭时间食到唔系黐埋一旧旧既饭,原来粒粒分明唔系必然,但系好多地方都做唔到.梅菜吸晒汁既味道,好滋味.扣肉好虾人整,肉既部份好易煮得过干.其实旧肉一夹上手已经知道干干地,但系离柴皮仲有好远,已经算系中上.我食过太多扣肉都系肉既部份干到柴皮.食扣肉一定预咗好肥腻,依份扣肉有差唔多一半都系肥膏,油份好多,索晒啲汁.中意食梅菜扣肉既人应该会非常中意.
菜干汤
梅菜扣肉饭