2019-01-25
今日同女友庆祝我地甘多年既拍拖纪念, 我一定唔会HEA左佢既..今日BOOK左间高质日本料理去到外面装修已经好正, 好有FEEL, 果然冇去错地方不过提提大家, 唔好行错位置啊, 因为佢有分团体BOOK同普通BOOK位架每日招呼既客人唔会好多, 因为坐位唔多, 为左可以保持质量.右: 希灵鱼籽 中:汁煮蚝 左:山葵菜希灵鱼籽有吠口, 好脆卜卜, 咸味亦刚好汁煮蚝较硬身少少, 但烧汁味就好浓, 好食山葵菜我第一次食, 冻食, 几爽, 菜汁丰富左口鱼刺身经理介绍( 昆布的日语发音跟「喜悦」相似,寓意吃了每天笑声不绝)所以有用昆布包左口鱼刺身食既惯例配上葱辣汁萝卜, 酸醋汁食, 带出鱼既鲜味, 鱼本身够滑, 少少淡蟹加左少许蟹醋调味, 有蟹膏在内鲜甜,沟溜, 冇任何腥味唔新鲜, 好惊喜`鲭鱼油脂感强, 有用炙烧过, 带出鱼既滑溜, 但同熟食系2个口感, 估唔到, 可以用嫩口去形容加酱油都唔会盖过鱼既味道白子唔识形容既口感, 超滑溜, 味道有少少甘, 有少少烟熏既味道𩽾𩾌鱼似食紧膏一样, 味道几鲜, 呢道菜系秘制, 内有红酒柚子叶去制作系心机菜拖罗有油脂, 不过唔会好似大家谂既入口即溶, 反而
今日BOOK左间高质日本料理
去到外面装修已经好正, 好有FEEL, 果然冇去错地方
右: 希灵鱼籽 中:汁煮蚝 左:山葵菜
希灵鱼籽有吠口, 好脆卜卜, 咸味亦刚好
汁煮蚝较硬身少少, 但烧汁味就好浓, 好食
山葵菜我第一次食, 冻食, 几爽, 菜汁丰富
左口鱼刺身
所以有用昆布包左口鱼刺身食既惯例
蟹
加左少许蟹醋调味, 有蟹膏在内
鲜甜,沟溜, 冇任何腥味唔新鲜, 好惊喜`
鲭鱼
用嫩口去形容
加酱油都唔会盖过鱼既味道
白子
𩽾𩾌鱼
系心机菜
拖罗
有油脂, 不过唔会好似大家谂既入口即溶, 反而佢几有口感, 因为要咬几啖
味带啖啖地
热食
𫚕鱼
滑身又腍身已经唔驶讲, 汁唔会搭左鱼既味道, 咸味亦刚刚好, 配上少许菜可加强口感
好食好食
清汤
有鸡肉, 日本年糕
味道较啖, 但鸡肉超有鸡味
最后食个甜品
抹茶奶冻
估唔到有惊喜
因为奶好滑, 甜度亦岩岩好, 抹茶唔系太浓
呢餐好值得, 下次会再去