2019-04-29
星期天,相约了好朋友在上环见面,到了晚餐时间,大家都不约而同地想食面,但附近都比较难揾到食面的餐厅,终于起荷李活道见到一间名叫金鹤既日本拉面餐厅,见佢价钱合理,决定去试一试餐听装修新潮,有一个可坐10 人左右既拉面吧,可以清楚见到拉面师傅如何煮拉面🤩,除此之外还有很多餐台,食具摆放整齐,而且座位宽阔,餐厅还有很多以鹤为主题既装饰,灯光柔和,令人十分舒服。餐厅除咗有拉面,原来还有鳗鱼饭供应,听侍应讲佢地用台湾鳗鱼和日本既七星米,系佢地出名的菜式,但我地最后都系决定食拉面。餐牌除咗拉面,还有很多小食。鸡白汤拉面🍜拉面卖相一流,黑色厚重既拉面碗装住热腾腾既拉面,上面还有日本大葱和炸淮山,奶白色既汤,有一层泡沫,轻轻品尝一口,白汤浓稠而不油腻,口感顺滑,配上带有点嚼劲既拉面,令人十分满足。叉烧分别有二种,猪肉叉烧肥瘦均匀,火炙后更增添一份油香,慢煮既鸡肉叉烧肉质嫩滑,有一定水准,鸡蛋卤得入味,值得一赞。黑蒜酱油拉面朋友点既黑蒜酱油拉面,听佢讲碗拉面蒜味好浓郁,汤用咗酱油做调味,所以好鲜和浓味,同样配上中身拉面,其他配料同我碗拉面没什么分别,喜欢浓味既朋友不妨一试。日式唐扬炸鸡🍜炸鸡做得非常出色
餐牌除咗拉面,还有很多小食。
鸡白汤拉面🍜
黑蒜酱油拉面
日式唐扬炸鸡🍜
炸鸡做得非常出色,首先外层炸到金黄色而且很香,其次鸡肉嫩滑多汁,沾上柚子盐作调味,香口惹味
煎日式饺子
配上酸汁既饺子,一口一只,十分滋味
总括来讲,呢间拉面环境舒适,价钱起中上环黎讲都唔算贵,而且味道不错,想食拉面是一个不错的选择