俊轩越南餐厅 ⚖ @huongviquanvietbacvietnamese唔知大家会点判断一间餐厅够唔够正宗呢? 自己就成日觉得如果啲店员用佢地嘅语言嚟沟通,就系正宗嘅认证😂 听住店员用越南话沟通,即刻大大加分🤣对越南菜嘅认知都系pho同法包,但原来南北越嘅饮食口味大有分别🧭 大部分系香港嘅越南餐厅都系以南越pho同法包为主,而家乡系北越河内嘅老板娘就连经典河内Bún Chả嘅烤猪肉同中部嘅顺化汤河都有卖🤩招牌火车头汤河🤠听讲呢个名嘅由来系越南人总系习惯系火车站上落车嘅时候食碗河粉,所以渐渐「火车头」就成为牛肉河粉嘅代号了🚂 配料劲丰富,有生牛片、熟牛、牛丸、牛根同牛柏叶🐮 牛肉片有厚度又够鲜嫩,而牛丸就弹牙多汁🟤 河粉爽滑,外层又唔太油,令牛汤保持清澈唔腻,又易吸起汤汁🍜 份量激多,我谂以女仔嚟讲,3人分享都好够饱🤫蕃茄蟹肉汤檬🦀每次食越南粉面,十居其九都食牛肉粉,但见呢款系餐厅招牌菜,一于试试👍🏽 未饮汤已经闻到好香嘅海鲜味,呷啖汤头,鲜甜又好浓虾膏香😍 出自炒香嘅虾头虾壳🦐 除咗扎肉,拆壳鲜蟹肉同鲜虾,仲有以蟹肉蟹膏同猪肉碎整成嘅蟹肉饼🦀招牌牛油蒜香鸡翼🧈原本想食猪颈肉,但7点
俊轩越南餐厅 ⚖
@huongviquanvietbacvietnamese

招牌火车头汤河🤠

蕃茄蟹肉汤檬🦀

招牌牛油蒜香鸡翼🧈

招牌牛油蒜香鸡翼

原本想食猪颈肉,但7点半去到已经卖晒😭 牛油同蒜香扑鼻而嚟,大大只鸡翼炸得够香脆,加上舖面嘅洋葱片🧅 非常惹味🤩

虽然晚餐嗌饮品冇套餐优惠,但价钱都唔贵,特饮梳打同沙冰都系$28一杯,比好多「跟餐价」仲抵🤭

咸梅青柠梳打

咸梅青柠梳打🍋

夏天出咁多汗,水分的确会流失得更快,一杯冻冰冰又清凉嘅梳打就岩晒😎 咸酸味好平衡,配合绵密嘅气泡🫧 生津解渴,不过记得唔好督得太起劲搞到酸得济🤣

芒果沙冰🥭

芒果沙冰

牛油果沙冰系越南菜嘅其中一样招牌🥑 但怕太饱肚,最终拣咗芒果沙冰,消暑良物🥵 口感绵滑,冇咩碎冰沙🧊 味道天然,几惊喜可以拣少甜添✌🏽大大片嘅薄荷更添清凉感🌿

中环食饭总系俾人一个贵夹唔抵嘅印象,冇谂过竟然揾到间唔洗加一,份量好多,仲可能会怕食唔晒浪费嘅餐厅🫢 中环打工仔有福了🤓
招牌牛油蒜香鸡翼
咸梅青柠梳打