2024-11-21 0 浏览
最近天氣轉涼,想食湯麵就諗起越南pho, 見到openrice 的好評,所以今日lunch time 去食。叫左一碗生牛肉湯河 (連一款小食+飲品)$75 飲左一啖湯覺得好油同無牛骨湯味道,再食河粉,好軟,完全無越南河粉既彈牙,覺得好奇怪同唔好食。我坐係下層近廚房既位置,忍唔住想望下用咩河粉,我見一個紙皮箱入面有個膠袋裝住一大袋已經煮熟左既河粉,越南河粉應該係乾既麵條,同中國河粉唔同,所以好懷疑佢地係咪真係正宗既越南餐廳。。。價錢仲要唔平, 如果係一碗正宗既越南河粉 $75係正常價錢, 但如果只係用中國河粉扮越南菜就好唔值

2024-11-21
This Vietnamese restaurant left me impressed but apparently i forgot the take the photos !! I ordered a tomato and crab meat noodle and is a game changer! I’ve never had a better version in Hong Kong , and it’s surprisingly uncommon in Vietnamese restaurants here, but apparently, it’s a famous dish in Vietnam. What impressed me was the generous amount of crab meat they added it was overflowing with succulent chunks of crab!(love it !!), i also saw a lot of people recommend the banh mi might defi

What impressed me was the generous amount of crab meat they added it was overflowing with succulent chunks of crab!(love it !!), i also saw a lot of people recommend the banh mi might definitely try next time !

The staff are incredibly nice and welcoming.

I also ordered the lemongrass soda (i forgot what they call) , which was really refreshing and complemented my meal perfectly. Overall 10 out of 10 definitely recommend!!!👍👍👍

2024-08-28
午餐
  • Tomato and  crab  meat  noodles
  • Lemongrass  soda
2024-07-14 624 浏览
推薦他們的越式法包🥖麵包外皮酥脆,即使放久了也不會變硬。裡面的豬扒也煎得恰到好處,肉香味十足🐷鮮蝦米紙捲也是必嘗之一!每個米紙捲里都有一整顆大蝦仁🍤,搭配秘制的酸甜蘸料,😋簡直和夏天絕配!清爽開胃,讓人欲罷不能。如果你喜歡🥭芒果的話,那就一定要嘗嘗這裡的芒果冰沙🍹!用料超足,滿口都是芒果的鮮香,口感絲滑,鮮甜可口,✨絕對是夏日解暑的最佳選擇。#中環 #中環美食 #central #越南菜 #香港美食

#中環 #中環美食 #central #越南菜 #香港美食
2024-07-11 701 浏览
📍俊軒越南餐廳中環永吉街36號永吉利商業大廈地下E號舖呢度個海南雞真係令我朝思暮想,今晚去開呢頭,一早已經有諗好嚟呢度食佢隻雞,點知今晚夜咗嚟,啲雞比人叫哂,當堂灰咗,老闆娘就出嚟介紹其他嘢都好好食,一於就試下,果然無介紹錯👉蕃茄蟹肉湯檬💰$83😋😋😋😋.9/5呢個湯粉都係鎮店之寶,湯底非常鮮甜惹味,有濃濃嘅蟹甜味,面層鋪上一層鮮蟹肉,檬粉又夠滑,每一啖都好惹味,食唔停口,成碗食到一滴都無剩👉烤牛肉沙律💰$98😋😋😋😋.7/5炎炎夏日,無乜胃口,叫個沙律食開下胃,爽甜青瓜,配上入味嫩牛肉,非常清新👉鵝肝醬豬頸肉法包💰$75😋😋😋😋.8/5店舖新推出法包系列,當然要試下,非常大件,法包烘到脆卜卜,包住海量豬頸肉,配埋鵝肝醬真係好出色,仲夾雜住配菜,口感非常豐富,要大口大口咁食回頭:yesyesyes!全部嘢食都咁出色,都唔知要去幾多次先可以試勻哂
📍俊軒越南餐廳
👉鵝肝醬豬頸肉法包
💰$75
😋😋😋😋.8/5
2024-07-02 432 浏览
下午茶時段,除咗有下午茶套餐之外,餐牌其他菜式都會有折扣。唯獨越南包,疑似老闆話因為佢哋個包成本貴,所以冇折扣。鵝肝醬三色扎肉法包 - 最深刻就係個法包,確實真係焗到外脆內軟,非常好食!👍🏻 裏面所用嘅材料味道亦互相balance,唔會有某一種材料特別出眾。凍越南咖啡 - 極度失望,味道似即溶白咖啡加冰…冇乜咖啡味,絕對可以用難飲去形容,請店主留意下。餐牌上有好多選擇,配合埋折扣,個人認為喺中環區都算係抵食。

餐牌上有好多選擇,配合埋折扣,個人認為喺中環區都算係抵食。
鵝肝醬三色扎肉法包
凍越南滴漏咖啡
2024-06-20
鵝肝醬三色扎肉法包
2024-06-12 382 浏览
我覺得越細越迫嘅越式小店會造到好好味嘅pho兩個pho 嘅湯都濃,夠入味,牛肉同埋蟹肉嘅肉質亦鮮嫩,啲蝦份量都唔少,都有番咁上下大隻。粉絲米網春卷雖然凍咗,但仍然好脆。牛油果米紙卷就冇乜味啦。下層座位唔多,原來仲有上層,不過上層就冇窗,只能全望住啲食物。
我覺得越細越迫嘅越式小店會造到好好味嘅pho

粉絲米網春卷雖然凍咗,但仍然好脆。牛油果米紙卷就冇乜味啦。

2024-06-06
2024-06-04 299 浏览
香茅豬扒湯河河粉很滑,近期少有吃到的滑。豬扒味道不錯,下午茶包飲品$60 ,真的勝價比高。服務也不錯,奶茶來到我要求奶茶加奶也樂意滿足客人要求。味道評分5,程式未能出現可以提供選擇此項,如果在附近,絕對值得一試啊!
香茅豬扒湯河

服務也不錯,奶茶來到我要求奶茶加奶也樂意滿足客人要求。

味道評分5,程式未能出現可以提供選擇此項,

如果在附近,絕對值得一試啊!
2024-06-04
俊軒越南餐廳 (中環)中環永吉街36號永吉利商業大廈地下E號舖約咗個舊同事係港島食晚餐,佢問我食乜,我二話不說就諗起呢間越南嘢,我之前嚟食過覺得好好味,想帶多啲人嚟品嚐下,因為真係越南人去煮,食得出個種心機同功夫海南雞半隻 $118呢個海南雞真係好食到豎起拇指,食過咁多間海南雞,呢間真係我食過咁多間嘅最好味,雞肉係嫩滑到不得了,又有鮮味,雞皮又夠彈牙,唔洗點調味已經夠哂好味,食過包你難忘招牌牛油蒜香雞翼 $80呢個菜本身已經夠出色,呢度仲可以發揮到淋漓盡致,滿滿炒過嘅洋蔥鋪係雞翼面,最鍾意食洋蔥嘅我見到都流口水,雞翼咬落香脆可口,咬落去小心俾雞汁焫親個嘴,重蒜蓉同牛油味,非常惹味,食到停唔到口越式生牛肉湯河 $76生牛肉鋪滿滿,完全見唔到河粉嘅存在,將生牛肉浸落熱辣辣嘅濃骨湯,要快快拎返上嚟,如果過熟就唔好食啦,河粉又夠滑,湯一飲就知係長時間熬製,好味到將成碗湯飲晒
俊軒越南餐廳 (中環)
中環永吉街36號永吉利商業大廈地下E號舖

海南雞半隻 $118

招牌牛油蒜香雞翼 $80

越式生牛肉湯河 $76
2024-04-28 286 浏览
行完中環街市,晚飯四人選擇了這間越南餐廳,鋪面小小的,但菜式齊全,真心好味道,而且價錢合理,叫左2湯河、法包、濱海、雞翼、紙米卷、3杯特式飲品,份量足,好夠飽,不到$600,最緊要係好好食👍服務態度都好👍會再幫襯👍
  • 鮮蝦紙米卷
  • 蒜蓉牛油雞翼
  • 鵝肝醬豬三肉法包
2024-04-27 226 浏览
沒想到發現了他家有這個🐮越式法包還有越南街頭小店的風味,越式法包沒吃過真的會後悔!🥖酥脆的法包夾著各種香料蔬菜🥒和牛肉,爽脆的口感又juicy,餡料滿滿,上面還有芫荽,又香脆又入味。牛肉濱海,是第一次見,一碟有五件,是幾有特色的越南小食,🥩牛肉份量多,嫩滑可口~配上新鮮的生菜同細米粉巨滿足!🥰番茄蟹肉湯檬,🦀蟹肉同蟹肉餅肉質不柴,是那種鮮嫩口感,搭配上扎肉和鮮蝦,👍酸甜的醬汁好開胃。

2024-04-16 317 浏览
傳統的家庭式小餐館,俾人好溫馨舒適的感覺❤️價錢方面,在中環這個地段來講,都十分平民!⭐️鮮蝦米紙卷 $78見到大大舊蝦就知道好足料👍而家天氣咁熱,先享用呢個咁清涼嘅頭盤,感覺好開胃😋米紙卷有鮮蝦同蔬菜,低卡路里,其實都好健康架❤️🌟越北扎肉 $80係我食過最好食嘅扎肉!豬肉同木薯粉嘅比例好好,令到扎肉好彈牙,並保留了豬肉的肉味濃郁!🌟香茅雞翼湯河 $72香茅雞翼炸得非常甘香脆口,香茅同魚露充滿東南亞風味,入面雞肉亦好嫩滑,名副其實的外脆內軟!🌟招牌海南雞飯(配鹽油黃薑飯)$80嫩雞肉值得一讚!油飯好有雞湯味,而且薑黃味的比例適中,唔會太搶味😋有啲隱世小店feel,估唔到樣樣都咁好食!自己都係社交平台同朋友推薦左呢間越南嘢❤️
傳統的家庭式小餐館,俾人好溫馨舒適的感覺❤️

價錢方面,在中環這個地段來講,都十分平民!

⭐️鮮蝦米紙卷 $78

米紙卷有鮮蝦同蔬菜,低卡路里,其實都好健康架❤️

🌟越北扎肉 $80

🌟香茅雞翼湯河 $72

🌟招牌海南雞飯(配鹽油黃薑飯)$80

• 招牌海南雞飯
  • 越北扎肉
  • 香茅雞翼湯河
平時好少去上環食飯,咁岩約咗個係上環翻工嘅朋友收工食飯,聽佢講平時lunch hour好多人幫襯; 入到餐廳,見到只係得兩三張檯,就以為好細,點知原來樓上仲有檯。呢間鋪頭雖然位於巷仔入面,但其實好近地鐵站,位置都幾方便,值得一讚嘅係呢間餐廳嘅老細同店員都好熱情,服務非常有禮。 🦀️蕃茄蟹肉湯檬呢個湯檬配料非常豐富,有蟹肉、蟹肉餅、札肉、鮮蝦,佢嘅蟹肉餅非常特別,混合左豬肉同蟹,味道有層次,而湯底味道非常濃郁,好重蕃茄同蟹味,飲完仲要唔會口渴。🐖 香茅炒豬肉片撈檬天氣悶熱最岩就係食撈檬,呢間份量非常多,檬粉配上酸酸甜甜嘅醬汁,好開胃,而豬肉片亦都好腍,同時好重香茅味。🥗 青木瓜蝦沙律呢份沙律非常推介大家試下,份量非常多之餘,木瓜絲好爽口,味道酸酸辣辣,非常開胃,最鐘意啲木瓜絲切到比較幼身,同時又好入味。 🐄牛肉濱海呢個越南菜式第一次食,轉登叫黎試下,「濱海」其實就係蒸軟後乾上嘅米粉,個樣好有趣,就好似蜘蛛網咁,上面鋪左香茅烤牛肉片,令到味道唔會咁清淡,最後連埋生菜包住一齊食。🍤鮮蝦米紙卷米紙卷味道清新,同時又好健康,煙韌嘅米紙包住爽脆嘅生菜同青瓜,再加埋新鮮既鮮蝦,開頭以為會好dry,但原

🦀️蕃茄蟹肉湯檬

🐖 香茅炒豬肉片撈檬

🥗 青木瓜蝦沙律

🐄牛肉濱海

🍤鮮蝦米紙卷

米紙卷味道清新,同時又好健康,煙韌嘅米紙包住爽脆嘅生菜同青瓜,再加埋新鮮既鮮蝦,開頭以為會好dry,但原來米紙卷入面已經有芝麻醬汁。

🍹越南咸吉 & 青檸梳打

呢兩杯飲品嘅味道都好清新,特別係杯青檸梳打,仲有得簡少甜同少冰。

2024-03-27 247 浏览
店仔響一條比較靜嘅街~返中環返咗十年 從來都冇為意呢度有食店唔覺意city walk 又比我發掘到好嘢下午茶時段嚟~咁啱唔算多人點咗一份下午茶嘅香茅豬扒飯雖然話係下午茶 純粹係平咗 但同lunch嘅份量冇異豬扒好鬆化又厚切 香茅味好香口 配上黑醬油另外最鍾意有少少椰菜同紅蘿蔔🥕即刻感覺營養均衡咗另外午餐有85折~招牌火車頭湯河熟牛、牛筋、牛丸、牛柏葉、生牛肉偷偷地聽到鄰座食客話個專程嚟食因為個湯頭好正而且店長不斷推介主動加牛肉湯比我果然飲落好濃郁有少少藥材味感覺好滋補 配料嘅份量超級多牛丸食落充滿肉汁 牛筋炆到好腍 熟牛個腩位肥瘦適中加埋啲青檸汁同指天椒食 別有一番風味午餐仲配牛油果米紙卷原來呢個combination 咁夾啲菜睇得出好翠綠好新鮮配埋少少豉油食就好似食緊三文魚米紙卷咁招牌牛油蒜香雞亦呢個邪惡度極高 塊雞翼外皮滲透注牛油同埋蒜蓉嘅香味完全係欲罷不能 雖然係炸雞翼 但一啲都唔乾咬落去肉嘅部份 仲保持住肉汁 真心正!青檸梳打仲篤咗檸檬添!食食下就已經晚市 即刻勁滿人
店仔響一條比較靜嘅街~
返中環返咗十年 從來都冇為意呢度有食店
唔覺意city walk 又比我發掘到好嘢

下午茶時段嚟~咁啱唔算多人

點咗一份下午茶嘅香茅豬扒飯
雖然話係下午茶 純粹係平咗 但同lunch嘅份量冇異
豬扒好鬆化又厚切 香茅味好香口 配上黑醬油
另外最鍾意有少少椰菜同紅蘿蔔🥕
即刻感覺營養均衡咗

另外午餐有85折~
招牌火車頭湯河
熟牛、牛筋、牛丸、牛柏葉、生牛肉
偷偷地聽到鄰座食客話個專程嚟食因為個湯頭好正

配埋少少豉油食就好似食緊三文魚米紙卷咁

招牌牛油蒜香雞亦
呢個邪惡度極高 塊雞翼外皮滲透注牛油同埋蒜蓉嘅香味
完全係欲罷不能 雖然係炸雞翼 但一啲都唔乾

咬落去肉嘅部份 仲保持住肉汁 真心正!
青檸梳打仲篤咗檸檬添!

食食下就已經晚市 即刻勁滿人
2024-03-23 203 浏览
今天到中環永吉街買甘草檸檬, 順便搵間食店食晚飯, 俊軒越南餐廳就喺永吉街街頭的一間越南食店, 樓下座位不多, 客滿可以坐樓上, 簡單樸實的裝修, 今日老闆及老闆娘在樓下親自招待客人, 特別親切, 隔離枱一對越南華人回流香港的夫婦答爹跟我說 : 這間越南食店跟他們在越南吃東西的味道一樣, 味道很正宗、地道。食品以越南菜式為主, 有越式沙律、越式粉卷、越式法包、多款肉類湯河、湯檬及越南小食等等, 包羅萬有。芒果沙冰 ($32)濃杰的芒果沙冰, 攪拌後, 可以用飲管喝, 香甜的芒果汁和冰融為一體, 入口冰涼醒神, 啖啖新鮮芒果肉香。招牌火車頭湯檬 ($95)俊軒越南餐廳的招牌火車頭湯檬材料非常豐富; 嫩口鮮味生牛肉、有點嚼口但肉味濃厚的熟牛肉、爽彈爆汁牛丸、脆口牛柏葉、腍滑入味牛筋, 牛骨湯底以牛骨、八角、芫茜籽等淆製, 湯頭鮮牛味十足, 加上大量蔥粒及香茜,  很清香, 滑口的檬粉吸收了牛湯的精華, 很美味, 喜歡吃牛的朋友, 必試他們的湯檬。

芒果沙冰 ($32)

招牌火車頭湯檬 ($95)
  • 招牌火車頭湯檬
2024-03-22 719 浏览
同朋友🧒🏻一齊行咗嚟呢條橫街,朋友🧒🏻鍾意瓹窿瓹罅搵嘢食,佢見到呢間小餐廳🍽️,話不如試吓,我見到係越南菜🇻🇳,啱食喎,於是我哋就入去開餐🤣我哋叫咗3樣食物,未講味道之前,3樣賣相都幾靚🤩,小店有咁嘅水準真係難得👏$78「鮮蝦米紙卷 Rice-Flour Rolls Stuffed with Shrimp」:米紙卷外型非常飽滿,脹卜卜🤩;米紙卷 口感有啲啲煙靭,包住新鮮嘅蝦仁🍤同埋蔬菜一齊食,出奇地好味😋$118「招牌海南雞🐓半隻 Specialty Hainanese Chicken 🐓」:雞肉白雪雪夠滑,雞皮金黃色仲滑,朋友同我都忍唔住食咗兩塊雞皮🤣,仲有一碟秘製汁可以沾海南雞食👍,兼且竟然去埋骨,啖啖肉,食得非常暢快😋$78「馬拉盞炒通菜 Stir Fried Water Spinach with Belacan」:通菜新鮮、爽脆,用馬拉盞炒,梗係香口😋,馬拉盞其實係馬來西亞🇲🇾蝦醬👍$28「香茅青檸梳打 Lemongrass Lime Soda」:叫咗走甜,清新、好飲😋