餐厅: EverShine
资讯:

系中上环卑利街入面,有一间走健康、味道与外貌路线隐世咖啡小店。跟住Google Map一步步走过来,距离地铁站唔太远行一阵就到。假日好早时间到达,但系已经有唔少熟客比我地更早。.餐厅分室内同室外两部份。室内装修简洁亮白,满满既小心思打卡位置。行多两步系别有洞天既室外位置,地下铺左仿草皮同大量花花装饰,营造出休闲城市既后花园既感觉。.餐厅第一大主题系走健康风,每样食品既卡路里、蛋白质、碳水化合物同脂肪呢啲营养标签都详细地标哂系餐牌上面,健康一族就唔怕踩到地雷食过量。另外,睇番采访报道,原来靓女Cafe老板系中华厨艺学院毕业,出过食谱做过节目,仲系唔少厨艺比赛攞奖,所以佢地既食物出品绝对令食客放心。除左摆盘靓外,佢地对选料同味道要求都好高,唔会只系得个样。.1️⃣原味乳酪碗 💲78⭐️4.3/5 大爱有回头既一个健康轻食。颜色抢眼鲜艳非常打卡able。虽然有其他色彩缤纷嘅乳酪底选择,但个人还是钟情最简单既原味版本。满满既生果、亚麻籽同番薯芋头脆片,唔止睇落抢眼,口感都非常丰富。.2️⃣黄金香辣蚬肉意粉 💲78⭐️4/5自己制咸蛋黄酱惹味,蚬肉多,用咗喇沙酱调味好有东南亚风情有少少辣,意粉份量相对唔算多
1️⃣原味乳酪碗 💲78
⭐️4.3/5
2️⃣黄金香辣蚬肉意粉 💲78
⭐️4/5
自己制咸蛋黄酱惹味,蚬肉多,用咗喇沙酱调味好有东南亚风情有少少辣,意粉份量相对唔算多,属硬身有口感,成件事我都喜欢。
3️⃣香草忌廉汁配意式芝士菠菜云吞 💲74
⭐️3.7/5
意式菠菜云吞属于较清淡轻简既菜式,忌廉汁幼滑,味道上相对会无咁突出。作为主食佢份量唔算太多,配搭埋其他轻食小食就刚刚好。
4️⃣招牌蓝莓乳酪云石芝士饼 💲58
⭐️4.1/5
乳酪云石芝士饼云石纹配埋同系碟卖相好抢眼。味道走健康路线,改左用乳酪配埋蓝莓口感轻盈味道酸酸甜甜好醒胃,但略嫌细件唔多够喉。
5️⃣女神 (一壶)💲58
6️⃣焦糖鲜奶咖啡 💲44
女神其实系以玫瑰、洛神花、柠檬、千日红同甜菊素冲泡既茶,红红一壶酸度唔算低。而焦糖鲜奶咖啡,用左复古器皿,除咗焦糖面再添加左少少食用花,令到成杯咖啡好抢眼。
总结:作为中环闹市嘅一个小绿洲,EverShine比人嘅感觉系舒服宁静。以同类咖啡店比较,呢到食物嘅出品算得上系高质素。老板娘亲切有善,好值得回头同推介。
不专业食评 nei.foodie
香草忌廉汁配意式芝士菠菜云吞