2021-04-09 564 浏览
见到饮食男女介绍,条片话老板对于拉面好有热诚,而且坚持做街坊生意,话煮俾屋企人食咁,又讲到点整汤底,熬足8个钟,重点老板曾经日本学整拉面,所以抱著非常大期望过去。虽然openrice大食评都倾向于话个汤底好淡唔好食,但都坚持想自己亲身去试过先甘心,始终唔系自己个口食出黎都唔系个味嘢。第一次去既时候系下午4.,店员话已经卖晒,但我地都依然无放弃,觉得一定系太好食先早卖晒,所以第二日都再过去。谂住做定research系12.开门,仲要怕排队特登12.就走过去,点知门口就话改左做2.开门,唔紧要,我地等。周围行下终于等到2.,入到去既感觉就系,睇得出老板好钟意日本文化同埋好多figure,都真系有日本小店感觉。到呢一刻,虽然好诧异点解咁细间舖,而得10个位都唔够,店员包埋老板都有3个人,店员既比例系乘客既三分一,佢地一个人就可以serve到3个客,不过呢啲纯好奇,但我地觉得唔紧要,唔影响进食体验既,依然好满心期待。点知,当食物上到黎,就知道店员多真系有影响。首先就系个难以形容既压迫感,啲座位全部都系对住煮紧嘢既老板,佢间唔中会用个好串既眼神瞄下大家点食,而除佢以外个两个店员,因为冇嘢做,只可
首先就系个难以形容既压迫感,啲座位全部都系对住煮紧嘢既老板,佢间唔中会用个好串既眼神瞄下大家点食,而除佢以外个两个店员,因为冇嘢做,只可以成录木企系度等你食完再去收你个碗,而你食紧个阵,理所当然地佢地就系企系你隔离望著你食。可能好多人都唔介意,但我同伙伴都觉得俾三个人望著我地两个人食嘢唔多舒服,一举一动都被监视既感觉。
感觉呢啲嘢唔多讲因为真系见仁见智,但个面既味道真系搞唔掂。我地满心期待,摸足两次门钉都要食,但真系配唔上我地既期望之余,我地真系觉得 俾两个人既$120去食蓝店劣质金拱门麦炸鸡仲值过呢个拉面。
我地叫左个樱花虾既 同埋豚骨汤既,两个拉面都好淡好淡,樱花虾个只汤稍微好过豚骨汤少少但都唔好食架啦,而豚骨汤,以我脑海里面既词汇黎形容个味道,应该就系出前一丁麻油汤味,仲要再淡少少,应该系冇味精既出前一丁麻油汤呢个形容最贴切。而面就,店家声称系日本订制面,但就可能我地唔识欣赏,面冇面香而重点系一啲都唔挂汤。味精拉面宜家$30下午茶有一个拉面,回忆起个个味道,确实比$60一碗呢个价钱更值得食。讲健康本人并不健康,味精不味精而言,味道显然更加重要,毕竟日日出街食饭,避得一餐味精其他餐都避唔到,我宁愿食味精去换一个更加好既进食体验,而今次真系失望至极,黄蓝是政见,好食是良知。支持黄店,但唔好食既真系冇必要盲目追捧,用呢啲钱黎支持其他好食既黄店唔好俾佢地消失更加实际。
总括而言,面硬冇面香而唔挂汤,汤淡而食唔出任何韵味,话系出前一丁麻油汤实在唔过份,有3个人同时间死啤住你食饭,我就不了,这些机会,留俾其他人,个人冇下次。