2014-05-09
短分享一则。话说我同老公定期都要到各饼家留意一下有什么新产品推出,今天就来到了奇华饼家,顺道亦买了一点小吃回家,点之每样都系伏。伏一: 光苏饼嬲嬲地我连相都冇影得多,感觉以隔夜面包,完全冇光苏饼应有嘅松软感觉,仲要好甜二: 红豆铜锣烧我自问对红豆包嘅要求高,不过当你睇完呢个馅,就算再冇要求嘅人都唔会想食啰。红豆馅少得可怜,只不过系一少挞红色嘅茸,虽不期望能找到原粒红豆,但红豆味亦都欠俸,唔知自己食左啲乜。两片包味道普通,冇蛋味亦唔软滑,仲要厚成咁,一啲都唔吸引!伏三: 沙琪玛买左一个原味同一个黑糖味,黑糖味算比较好,因为甜味可以遮住阵油益味,虽然玛仔系油炸物,但系油益味并不能接受。而且,两款玛仔都欠俸松脆口感,似系开封太云漏左气,或系隔左好多晚夜,但食用日期明明写著2014年5月6日。极度失望。伏四: 椰蓉鸡蛋卷蛋卷系四个当中最好食嘅,小巧包装亦比正常蛋卷为短,方便蛋卷迷随时都方便食用,蛋味未够香,有点被椰蓉味盖过,但椰蓉香都几吸引,偏甜的。唯蛋卷未够松化,做唔到一口散开嘅效果,吃蛋卷不就是追求呢个效果吗?唉,极到失望的一次,希望下一次揾食会有惊喜啦!
伏一: 光苏饼
嬲嬲地我连相都冇影得多,感觉以隔夜面包,完全冇光苏饼应有嘅松软感觉,仲要好甜 二: 红豆铜锣烧
我自问对红豆包嘅要求高,不过当你睇完呢个馅,就算再冇要求嘅人都唔会想食啰。 红豆馅少得可怜,只不过系一少挞红色嘅茸,虽不期望能找到原粒红豆,但红豆味亦都欠俸,唔知自己食左啲乜。两片包味道普通,冇蛋味亦唔软滑,仲要厚成咁,一啲都唔吸引! 伏三: 沙琪玛
买左一个原味同一个黑糖味,黑糖味算比较好,因为甜味可以遮住阵油益味,虽然玛仔系油炸物,但系油益味并不能接受。而且,两款玛仔都欠俸松脆口感,似系开封太云漏左气,或系隔左好多晚夜,但食用日期明明写著2014年5月6日。极度失望。 伏四: 椰蓉鸡蛋卷
蛋卷系四个当中最好食嘅,小巧包装亦比正常蛋卷为短,方便蛋卷迷随时都方便食用,蛋味未够香,有点被椰蓉味盖过,但椰蓉香都几吸引,偏甜的。唯蛋卷未够松化,做唔到一口散开嘅效果,吃蛋卷不就是追求呢个效果吗? 唉,极到失望的一次,希望下一次揾食会有惊喜啦!