2024-02-16 389 浏览
年初一谂住揾间附近餐厅,2口子平平地食餐简单晚饭算。见 Open Rice 有得订位,$270 厨师发办,呢个价钱,唔谂住有太高要求,点知中晒伏. 7:30pm 一入到餐厅,1枱客都无. 厨师叫我地座系门口转左既一张普通4人枱,成间餐厅都系 up臭味。有位上年纪既姐姐负责招呼我地,我问佢两次你觉唔觉得有臭味呀又up又压尿味。佢2次都答我无呀无呀,可能系空气清新济味啫... 😵😪 之后转身走左,回来已经上 <是日前菜3品> 🙄🙂‍↔️😔 唔打算回应我觉得臭既问题。我心谂唉,咁快快脆脆食完就走啦。姐姐好似知我想快d走,无几耐就已经上 <是日发办上寿司 首4品>先讲<前菜3品 +茶碗蒸 >: 鲭鱼茶碗蒸,薯仔沙律,面豉汤,醋海澡. 茶碗蒸超腥,我食左一啖无食,以为旦味变坏左,但应该系鱼腥味。汤唔够热,海澡无咩特别,最好味薯仔沙律食得落肚. 上寿司时又有小插曲,我同姐姐讲,唔该帮我换壶热d既茶呀。姐姐反问我:你觉得d茶唔够热?我话系呀,唔该帮我换呀。姐姐二话不说将茶壸同茶柸都攞走左,换左 d 超级热既茶比我...柸都热到攞唔到,我无言了!!<是日发办上寿司 首4品>三文鱼籽,帆立贝,真鲷,鱿鱼<
<是日发办上寿司 首4品>
<是日发办上寿司 首4品>
三文鱼籽,帆立贝,真鲷,鱿鱼
<是日发办上寿司 次4品>
厨师秘制鲭鱼,海胆军舰,油甘鱼,象拔蚌
首 4件先刚刚开始食,就急急脚上晒另外4件.
味道好一般,完全唔可以话新鲜。不过都系预期中的水准。
继续赶住上 <是日主食>
海胆意粉,食到似龙虾汁加苦涩既海胆味
一定系海胆唔新鲜,而且上面有太多 herbs powder 唔知系 oregano/parsley. 都有可能系令到意粉有苦味🫠😔😪😮‍💨 总之就唔好味啦。
到最后甜品到了<海盐味雪糕>
有少少似大白兔糖味,味道唔差。但食食吓,小强出来向我们拜年,系我张长櫈背上一直行去我方向。咁我唯有转坐去对面老公隔离既位置,顺便向姐姐示意小强出来了。姐姐又再一次,二话不说攞左张纸巾,年初一系我地面前表演杀身,之后又系转身就走。
讲真,今时今日,我无谂到一间系铜锣湾既日本餐厅可以去到咁差。我好少写食评,但唔希望其他食客中伏,所以都分享吓今次既经历。
主要系阿姐姐服务我只会比 1分。如果餐厅食物唔太好,但服务好,我都会再帮衬,但呢位姐姐一定系令我唔会再黎既最主要原因。
呢个价钱,一人 $270 我宁愿去 Sushiro/ Genki 都重好过佢.
2024-02-10