2016-02-15 249 浏览
慢、劣、贵,中伏首选,令我不得不开account写食评。慢:乜都慢;劣:无质素可言,比业余还业余;贵:就份量同质素而言根本唔值,仲要收服务费。每次嚟西贡食,贵就预咗,但至少唔会唔满意同唔饱肚,所以从来都唔睇食评就去食。是晚情人节都唔例外,见呢间装修别致,餐牌同其他餐厅差唔多,于是无睇食评就入咗去坐。坐低,睇完餐牌,叫咗几次,等咗几分钟,老板先得闲落单,算。叫咗两个餐,千层面同pizza(烟三文鱼、吞拿鱼、蘑菇、意大利肉肠),各$138,跟住就开始咗「慢长」嘅等待。先讲食物,再讲点解等咁耐。首先上咗个沙津,粟米+菠萝,拎上手已经知系罐头产品,不过不失,但都等咗成十分钟先有。跟住上咗餐汤同餐包,其实唔差,但都系𠮶句,要等好耐先有。隔咗都唔知几耐,终于上主菜,pizza整体还可以接受,但用料真系唔值$138,烟三文鱼细粒又少;吞拿鱼系罐头的;蘑菇同肉肠都系咁上下啦。至于千层面真系好业余,细碟之余唔足料,层次感又欠奉,一点诚意同心机都无,只系求其交差了事。其实等嘅时候,都留意到人手不足,一家三个人,有个仲要系细路女,serve成十枱客,根本就无效率可言,由落单到煮到上菜到埋单到执枱到洗碗都系两

先讲食物,再讲点解等咁耐。

跟住上咗餐汤同餐包,其实唔差,但都系𠮶句,要等好耐先有。
其实等嘅时候,都留意到人手不足,一家三个人,有个仲要系细路女,serve成十枱客,根本就无效率可言,由落单到煮到上菜到埋单到执枱到洗碗都系两个人做晒,所以乜都慢。初头都同情佢哋,都好有耐性等,但见佢哋愈嚟愈慢,到最后我哋杯餐饮要成40分钟先上到,真系乜嘢心情都无,到最后只系觉得老板太贪心,唔尊重客人,已经唔同情佢哋。唔止我哋,隔离枱都由初初笑容满脸变到愁眉苦脸。

其实做唔切咁多枱,不如集中serve几枱客好过,一系唔做正餐净做café,又或者只系做几味菜式,都好过好似今晚咁进取,无效率兼无质素,食完唔饱仲要无服务可言,都要$300埋单,真心觉得好伏。
2016-02-14