2017-11-04 4256 浏览
一直都想试下呢间法日fusion菜,今日一试先知中伏,中午12点半来到,餐厅细细有个open kitchen,睇咗menu得2个,一个系全日menu有成9道菜,另一个menu就有4course $780 or 6 course $980选择,我哋拣咗个6course嚟试,第一道菜系有3个厨师精选嘅小食,有半只quail egg,枝豆tart,同一个espuma,卖相一般味道普通。第二道菜我食ivory shell,朋友拣咗个ravioli。 ivory shell卖相精美配上green pea puree但shallot vinaigrette sauce味道唔太夹,主角同配菜各自各精彩。朋友个raviolis配咗个牛肉汤,睇落唔错,但食落个皮好硬,好似雪咗好耐咁,失败。第三道铁板烧生蚝,卖相几好,日本生蚝配用龙虾汁打成嘅泡沫,加上coriander puree同番茄条,味道太复杂,完全盖过蚝本身嘅味道,唔太夹。 跟住第四道菜系食sakura ebi risotto,呢道risotto系用薏米加莲藕煮成嘅,味道同口感都好好,抵赞! 跟住食主菜,我食嘅系炭烧澳洲和牛配上shallot mustard puree,呢个要on top加$200,味道同口感一般,胜在有炭香味。个龙虾(加$100)配white miso sauce,龙虾本身煮得唔错,非常弹牙同新鲜,但个miso sauce就好失败,淡而无味。甜品系 pineapple薄片配北海道牛乳雪糕,呢个配搭唔错,酸甜balance。总括嚟讲呢餐系唔值嘅,本身个餐已经唔系平,前菜平平无奇,食牛同龙虾都仲要加钱,非常揾笨!大厨好似黑脸神上身,没精打彩,一副毫无自信嘅样子,除咗一入坐同我哋微笑咗一下外就完全无同过我哋交流,open kitchen仿佛毫无意义,咁嘅经验真系无下次。