2024-01-23
依家食碗米线一啲都唔平,一碗米线加碟小食,唔包饮品都可能贵过一个包饮品嘅午饭套餐,我呢一餐就系证明。呢一日我就嚟到谭仔,叫咗碗鱼蛋米线($35),麻辣汤底,由于我唔系好食得辣,所以要2小辣(加$1),加脆肉鲩(加$12),烤猪大肠($23),一共$71。猪大肠望落颜色好吸引,我亦都畀佢呃咗,以为好好食,但一咬落口就知领嘢,完全中伏。其实细心啲去睇都知同食开嘅炸猪大肠,又叫九转炸猪大肠有分别,炸猪大肠系外肠包内肠,而且肠身薄薄,但佢呢个肠身好厚,所以食落唔系好似炸猪大肠咁样脆身,而系韧口,完全唔好食,虽然加咗附上嘅淮盐,味道会好少少,但咁少淮盐,点够蘸?乜淮盐好贵咩?抑或为咗食客健康著想,所以畀少啲?再讲碗米线,3粒鱼蛋有鱼味,而且弹牙,好食;但加咗$12呢脆肉鲩鱼片就系伏!鱼片居然系呈啫喱奖,而唔系白色,咬落口有啲弹牙,但唔系新鲜鲩鱼应有嘅爽口质感,明显唔系新鲜货,咁嘅质素要$12,完全唔值。下次叫鱼蛋竹笙米线或鱼蛋猪膶米线好过,至少比呢个鲩鱼片好食得多。至于个麻辣汤系唔错,系食到麻、辣嘅感觉,但两小辣对我嚟讲都系太辣,饮咗两啖汤就放弃咗。